Håper på «mirakel» i Bagdad

NEW YORK (Dagbladet): FNs generalsekretær Kofi Annan fikk i går enstemmig støtte fra FNs sikkerhetsråd til å dra på et «umulig oppdrag» til Bagdad. I helga møter han president Saddam Hussein ansikt til ansikt i Bagdad, uten et klart mandat fra rådet og med snevre forhandlingsrammer fra USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdenssamfunnet håper på et mirakel i Bagdad, men USAs FN-ambassadør Bill Richardson tror det ikke før han ser det. Richardson understreket i går på nytt at USA forbeholder seg retten til å forkaste et eventuelt forslag til løsning på krisa etter generalsekretærens fredsreise til Iraks hovedstad.

USA firer ikke på kravene til at Irak må åpne for alle de våpeninspeksjoner som FN ønsker å foreta, uten å legge hindringer i veien for inspektørene. Og USA setter seg imot endringer av UNSCOM, som er FNs inspeksjonsapparat.
USAs glassklare, presise krav, som Irak har avvist og beskrevet som uakseptable, gir generalsekretær Kofi Annan ytterst små forhandlingsmarginer.

Drar likevel

Men generalsekretæren drar likevel til Irak for å møte Saddam Hussein. Etter gårsdagens møte i Sikkerhetsrådet sa generalsekretær Kofi Annan at han tar på seg fredsoppdraget i den overbevisning at han har en «rimelig sjanse til å lykkes».

- Jeg er svært glad for at enstemmigheten i rådet er blitt gjenopprettet i denne saken på dette avgjørende tidspunktet, og at det stiller seg bak det som jeg drar til Bagdad for å gjøre, sier generalsekretær Kofi Annan før avreisen fra New York.
Han legger veien om Paris for å ha samtaler med president Jaques Chirac og Iraks utenriksminister som er i den franske hovedstaden.

Oppmuntret

Kofi Annan sa at han også er oppmuntret av signalene fra Bagdad om at «de er klare til å engasjere seg konstruktivt for å finne fram til en løsning». Men FNs generalsekretær undervurderer ikke vanskelighetene som er knyttet til oppdraget han står overfor.

- Det er et vanskelig oppdrag som finner sted i en kritisk fase, sier han.

Kofi Annan minnet om sine tidligere uttalelser der han sa at han ikke ville reise dersom han ikke hadde en rimelig sjanse til å lykkes, «og det er bakgrunnen til at jeg nå drar», sier han.
FN-ambassadør Richardson gjør det klart, sammen med den britiske utsendingen til FN, at verken USA eller Storbritannia akter å godta noe som svekker FNs Spesialkommisjon for Irak.

- Han har vår fulle støtte, og vi ønsker ham alt vel, men det er opp til Irak å rette seg (etter FNs resolusjoner). Hvis Irak ikke gjør dette, vil det få svært alvorlige konsekvenser, sier ambassadør Richardson.

Må godkjennes

President Bill Clintons talsmann, Mike McCurry understreket at USA ikke kommer til å tro på noe mirakel i Bagdad før det er gjentatt og godkjent i New York og Washington.

- Vi kommer ikke uten videre til å godta ethvert resultat fra denne reisen. Vi forbeholder oss retten til å se nærmere på det og forsikre oss om at det oppfyller det vi mener er de gjeldende prinsipper i denne saken, sier McCurry.

Møteserien som generalsekretær Kofi Annan avviklet med Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer gjorde at han unnlot å be Sikkerhetsrådet om et mandat til det umulige oppdraget i Bagdad. Han nøyde seg med det han kalte «klare retningslinjer».

Etter møtet valgte han å sitere en av møtedeltakerne som hadde brukt en latinsk vending til å beskrive rammene for oppdraget: «Stå fast på sak. Vær fleksibel på form.»