Dansk FHI:

Håper på normalt liv om to måneder

Januar blir en hard måned å komme gjennom, men så kan toppen være nådd og en mer tiltaksfri tilværelse like rundt hjørnet, mener danskenes utgave av Folkehelseinstituttet, Statens Serum Institut (SSI).

REKORDSMITTE: I Danmark ble det satt flere smitterekorder i romjula, med over 20 000 smittetilfeller flere dager på rad. Foto: Terje Pedersen / NTB
REKORDSMITTE: I Danmark ble det satt flere smitterekorder i romjula, med over 20 000 smittetilfeller flere dager på rad. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Det sier fagdirektør Tyra Grove Krause i SSI under et intervju med Go' Morgen Danmark mandag morgen.

Hun mener at omikronvarianten kan hjelpe oss ut av pandemien.

Ifølge Grove Krause er risikoen for innleggelse på sykehus halvert med omikronvarianten sammenliknet med deltavarianten. Det gjør at fagdirektøren ser lyst på framtida, skriver dansk TV 2.

På spørsmål om hvor lenge coronaviruset vil ha avgjørende innflytelse på danskenes liv, svarte Grove Krause:

- Det tror jeg det vil ha de neste to måneder, og så håper jeg at smitten vil begynne å avta, og at vi får vårt normale liv tilbake.

OPTIMISTISK: Fagdirektør Tyra Grove Krause ved Statens Serum Insititut.Foto: Emil Helms/  Ritzau Scanpix
OPTIMISTISK: Fagdirektør Tyra Grove Krause ved Statens Serum Insititut.Foto: Emil Helms/ Ritzau Scanpix Vis mer

- Januar blir hard

Håpet er at omikron vil bidra til god immunitet i befolkningen, forklarer hun.

- Omikron vil nå toppen i slutten av januar, og i februar vil vi se fallende smittetrykk og at presset på helsevesenet avtar. Men vi skal anstrenge oss i januar, for den blir en hard måned å komme igjennom.

Grove Krause sier den mer smittsomme omikronvarianten virker å gi mildere sykdom, og mange av de smitte vil dermed unngå å bli alvorlig syke.

WHO optimistisk

For noen dager siden kom også Verdens helseorganisasjon (WHO) med en gladmelding. Organisasjonen mener 2022 kan bli året da pandemien tar slutt.

Men WHO er klare på at det blant annet trengs mer likhet i vaksinefordelingen for at det skal kunne bli en realitet.

- Hvis vi gjør slutt på ulikhet, gjør vi slutt på pandemien og det globale marerittet som alle har gjennomgått. Og det er mulig, sa WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO har satt som mål at 70 prosent av verdens befolkning skal være vaksinert innen midten av 2022, og at det skal tas grep for å sikre kamp mot framtidige epidemier og pandemier i framtida.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

- Aldri farvel

Danske forskere er imidlertid ikke enig i WHO-lederens utsikter for det kommende året.

Eskild Petersen, professor i infeksjonssykdommer på Aarhus Universitet, sier vi må leve med pandemien i flere år, skriver NTB.

Også overlege og professor Lars Østergaard sier coronaviruset kommer til å prege hverdagen vår også når pandemien er over.

- Pandemien kan ta slutt. Men det betyr ikke at corona forsvinner fra hverdagen. Jeg tror vi aldri kan vinke helt farvel til coronaen. Men vi vil ha så god immunitet i befolkningen at vi kan håndtere det som de andre sykdommene vi kjenner, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer