Håper på ny utenriks- og klimapolitikk

Men norske samfunnstopper advarer mot å tro at Obama løser alt.

<strong>I DAG BEGYNNER DET:</strong>  Klokka 18 i kveld norsk tid blir Barack Obama innsatt som president i USA. Forventnigene til ham er enorme. Foto: Jewel Samad/Scanpix
I DAG BEGYNNER DET: Klokka 18 i kveld norsk tid blir Barack Obama innsatt som president i USA. Forventnigene til ham er enorme. Foto: Jewel Samad/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kristin Halvorsen, finansminister og SV-leder:

— Jeg har forventninger om at han vil spille en annen, og langt mer konstruktiv rolle i arbeidet med å få på plass en ny, omfattende og ambisiøs klimaavtale. Jeg har også et håp om at han vil bidra til en rettferdig fred for palestinerne.

Erna Solberg, Høyre-leder:

—?Jeg forventer at han ikke innfrir det han sa i nominasjonen om at USA skal være proteksjonistisk. Vi klarer ikke å få på plass en god klimapolitikk og en ny avtale om vi ikke gir de nye økonomiene markedsadgang. Jeg forventer at han klarer den vanskelige balansegangen mellom tiltak for finanskrisa og å satse på klimatiltak. Særlig gjelder det den amerikanske bilindustrien.


<strong>SPENTE:</strong> Statsminister Jens Stoltenberg, Frp-formann Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg er alle spent på hvilke forandringer Barack Obama vil få til som ny president i USA. Foto Morten Holm / SCANPIX
SPENTE: Statsminister Jens Stoltenberg, Frp-formann Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg er alle spent på hvilke forandringer Barack Obama vil få til som ny president i USA. Foto Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Jens Stoltenberg, statsminister:

—?Jeg forventer at USA under Obama vil vise lederskap i noen av vårt tids største utfordringer: Kampen mot klimaendringene og dagens finanskrise. Og jeg håper også han tar initiativ som gjør at vi kommer nærmere fred i Midtøsten.


Thorbjørn Jagland, stortingspresident (Ap):

—?Obama kommer til å ha en helt annen tilnærming til utenrikspolitikken. Det er denne tilnærmingen som vil gjøre en forskjell over tid. Han har sagt at han vil forhandle med alle. Og da går jeg ut fra at det gjelder Iran. Det vil være avgjørende for hele Midtøsten. Når det gjelder Israel, tror jeg ikke det blir veldig store forandringer.


Erik Solheim, miljø- og utviklingsminister:

—?Jeg forventer at USA under Obama tar ledelsen i klimaforhandlingene og satser på en storstilt miljøteknologisk revolusjon. Jeg venter også en mer ydmyk amerikansk holdning til resten av verden. 

Obama er ingen vidunderkur, men han har jo den fordelen at han kommer etter en usedvanlig dårlig president.


Jan Egeland, direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt:

—?6,5 milliarder mennesker forventer, med rette, et positivt klimaskifte i verden. USA vil komme til å te seg på en annen måte internasjonalt. Men USAs økonomiske og strategiske interesser ligger fast, vi kan komme til å se en jernvilje i en silkehanske. USA kommer ikke til å gi ved dørene, og Obama kan bli en dyr mann for Norge i den forstand at han vil ha likesinnede land til å betale for initiativ USA tar, men ikke har råd til å betale. Vi må håpe på en fredsavtale i Midtøsten i Obamas presidenttid. Obama vil være Israel-vennlig, men vil identifisere seg med andre krefter i Israel enn Bush og vil definere USAs og Israels interesser annerledes enn Bush.


Siv Jensen, Frp-formann:

—?Jeg er veldig spent på om han kommer til å skape endring. Jeg tror nok at han på enkelte kommer områder kommer til å skuffe. Men jeg er spesielt spent på tiltakspakken hans. Vi er avhengig av at USAs økonomi kommer på fote igjen. Også er jeg spent på hva slags energipolitikk han greier å gjennomføre.


Dagfinn Høybråten, KrF-leder:

—?På hjemmebane ser man konturene av en tiltakspakke som også har klimafarge. Ellers er det i USA overmodent å gjøre noe med helsetjenestene. Jeg forventer at Obama avslutter Irak-krigen og sørger for at USA blir en fullverdig part i en ny klimaavtale. Så håper jo en hel verden at han kan få til noe i Midtøsten.


Akhtar Chaudhry, SV-politiker:

—?Hvis han setter seg fore å minske kløften mellom den vestlige verden og den muslimske verden og bruker sine fire, eller forhåpentligvis åtte år til det, vil det være en stor og viktig jobb. Herunder kommer Midtøsten-konflikten. Jeg håper han bytter ut begrepet «fredsprosess» med «varig fred».


Geir Lundestad, direktør på Nobelinstituttet:

—?De politiske og psykologiske forventningene er enorme, og i stor grad allerede oppfylt: At denne svarte mannen er valgt, har vist USA at alt tilsynelatende er mulig og det har vist verden at USA kan forandre seg over natta til det som de aller fleste oppfatter som noe bedre enn Bush-perioden. Og når alle følger med så intenst er det en tilbakevisning av at USAs periode er over. På den andre siden er det ingen grunn til å tro at de forventningene oppfylles.


Torgrim Eggen, forfatter, blant annet av «Manhattan»:

—?Det skal ikke mye til å bli en bedre president enn George W. Bush, men jeg, håper han lykkes med det. I første omgang er det krisen i Midtøsten som er det første den nye administrasjonen må ta tak i. Han må, snakke hardt til Israel, men kan han det? Svaret vil nok overraske en del.


Unni Lindell, forfatter:

-?Han var den beste USA kunne fått. Han sprer optimisme, tross finanskrisa. Tenk om det hadde blitt McCain! Da hadde alt bare vært mørkt. Jeg har stor tro på han og hans vesen. Det viktigste jeg håper han kan bidra til, er fred i Midtøsten.


Karita Bekkemellem, eks-minister (Ap):

—?Jeg har enorme forventninger, i kraft av den personen han er og det han har vist så langt. Obama gir meg gåsehud når han taler. Men han tar over i en ekstremt krevende tid og må komme raskt i gang med krisetiltak som når ut til vanlige folk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer