HASTVERK: Klokkene tikker stadig raskere for De konservative, ved David Cameron (t.h.) og Liberaldemokratene, ved Nick Clegg (t.v.), som prøver å få til en avtale om regjeringsdannelse. Foto: AP/SCANPIX
HASTVERK: Klokkene tikker stadig raskere for De konservative, ved David Cameron (t.h.) og Liberaldemokratene, ved Nick Clegg (t.v.), som prøver å få til en avtale om regjeringsdannelse. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Håper på regjeringsavtale i løpet av dagen

Toryene og LibDem i nye samtaler i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Fire dager etter parlamentsvalget vet britene ennå ikke hvem som skal styre landet framover. Uvissheten begynner å tære på, både folk flest og ikke minst børs- og finansmarkedene krever at partene snart må finne en løsning.

Britiske medier skriver at både Liberaldemokratene og De konservative er svært innstilt på å komme fram til en løsning så fort som mulig.


Gitt seg selv frist

Ifølge avisen The Guardian har Liberaldemokratenes leder Nick Clegg gitt seg selv frist ut mandag for å bestemme seg for om han skal la David Cameron danne ny regjering, eller om han skal ta sjansen på å inngå en avtale med Labour.

Det siste kan være risikabelt ettersom opinionen vil oppfatte det som både urettmessig og urettferdig å la Labour bli sittende med regjeringsmakten, selv om man hadde byttet ut Gordon Brown som statsminister.


ØkonomiRepresentanter for De konservative og for Liberaldemokratene møtte hverandre til nye forhandlingsrunder mandag, og da er det først og fremst økonomisk politikk det skulle dreie seg om. Det viktigste spørsmålet er hvordan best mulig bygge opp igjen den britiske økonomien etter at den har gått gjennom den verste resesjonen siden andre verdenskrig.

Å få økonomien på fote igjen innebærer å kutte kraftig i statsbudsjettet, og partiene strides om hva som skal kuttes og med hvor mye.

Et annet stridstema er spørsmålet om reform av valgsystemet. Både før og etter valget har Clegg understreket at det er uaktuelt for Liberaldemokratene å fire på kravet om valgreformer. De konservative på sin side motsetter seg det.


Har forståelseClegg og hans forhandlingsutvalg har også møtt Labour flere ganger de siste dagene. Gordon Brown, som må sitte som statsminister fram til en ny regjering er klar, møtte Clegg søndag.

Labour har tilbudt Liberaldemokratene forhandlinger dersom forhandlingene mellom De konservative og Liberaldemokratene ikke fører fram.

Mens forhandlingene pågår for fullt i London, sitter Labours finansminister Alistair Darling enn så lenge i Brussel sammen med resten av EUs finansministre. Han tror markedene har forståelse for at regjeringsforhandlingene tar tid, men sier til BBC at han håper en avklaring ikke drøyer altfor lenge.

- Jeg håper de konservative og Liberaldemokratene vil bestemme seg for om de skal inngå en avtale eller ikke i løpet av dagen.(NTB)