«Øystein-ungan»

- Håper på rettferdighet

De tre brødene - «Øystein-ungan» - både gruer og gleder seg til Salten tingrett skal vurdere søksmålet deres mot Værøy kommune.

SPENTE: «Øystein-ungan», Vanja, Ståle, Ronald og Bjørn Johansen er spente før rettssaken mot Værøy kommune. Brødrene har saksøkt kommunen for grov omsorgssvikt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet

SPENTE: «Øystein-ungan», Vanja, Ståle, Ronald og Bjørn Johansen er spente før rettssaken mot Værøy kommune. Brødrene har saksøkt kommunen for grov omsorgssvikt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet

Vis mer
Publisert

BODØ (Dagbladet): Brødrene Ronald (57), Ståle (61) og Bjørn Johansen (66) - kjent som «Øystein-ungan» - møter i dag Værøy kommune i Salten tingrett. Brødrene har saksøkt kommunen, og mener seg utsatt for grov omsorgssvikt.

Det etter det de beskriver som en barndom preget av sult, grov vold, psykisk terror, omsorgssvikt, seksuelt misbruk og fyll.

Kommunen vil be retten avvise søksmålet, og viser til at saken etter deres mening er foreldet.

Men brødrene håper på at de endelig får muligheten til å få belyst den vonde oppveksten, og det de mener er svikt av offentlige myndigheter.

Taus kommune

- Vi avventer med å si noe som helst, til retten har sagt sitt, sier ordfører Susan Berg Kristiansen i Værøy kommune til Dagbladet.

Ordføreren og kommunen har foreløpig ingen andre kommentarer til søksmålet mot kommunen.

De var seks søsken, to er nå døde. De tre gjenlevende brødrene har gått til søksmål mot Værøy. Før selve søksmålet kan behandles, skal Salten tingrett ta stilling til om søksmålet er foreldet - det vil si at det har gått for lang tid siden forholdene skjedde.

STO FREM: Bjørn Johansen, en av de tre såkalte «Øystein-ungan», sto frem med historien om sin forferdelige oppvekst på Værøy. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Foto: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

Vinner brødrene fram, og får medhold av Salten tingrett, vil hele saken komme opp til rettslig behandling på nyåret.

Moralsk ansvar

Advokatfullmektig Oda Fjon i Advokatfirmaet Robertsen skal prosederer søksmålet for brødrene Johansen i retten. Hun mener søksmålet ikke er foreldet juridisk.

Samtidig peker Oda Fjon på Værøy kommunens moralske ansvar:

- Værøy kommune kunne valgt å ikke påberope seg foreldelse, det er et valg kommunen har tatt. I en så alvorlig sak som dette, er det etter vår oppfatning urimelig at kommunen vil prosedere på foreldelse. Vi mener det klart foreligger svikt fra kommunens side.

- Ved å gjøre dette forsøker Værøy kommune å avskjære brødrenes mulighet til å fremme sitt erstatningskrav, sier advokatfullmektig Oda Fjon til Dagbladet.

- For oss er det veldig viktig å få søksmålet behandlet for retten. Vårt håp er å få satt en sluttstrek, slikk at vi kan få gå videre med livene våre, sier Ståle Johansen.

FORBEREDER: «Øystein-ungan», Vanja, Ståle, Ronald og Bjørn Johansen er spente før rettssaken mot Værøy kommune. Brødrene har saksøkt kommunen for grov omsorgssvikt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORBEREDER: «Øystein-ungan», Vanja, Ståle, Ronald og Bjørn Johansen er spente før rettssaken mot Værøy kommune. Brødrene har saksøkt kommunen for grov omsorgssvikt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Gruer og gleder seg

Samtidig vedgår Ståle Johansen at han er spent og urolig før rettsforhandlingene.

- Det har ikke gått en eneste dag de siste åra uten at jeg har tenkt på søksmålet vårt. Jeg både gruer og gleder meg til retten blir satt.

- Selv om det er tøft, og vanskelig, er vår følelse at vi ikke har noe valg. Vi ønsker å få belyst hele saken, og hva oss søsknene har vært utsatt for, sier Ståle Johansen.

De tre brødrene - Ronald, Ståle og Bjørn - Johansen, får i retten støtte av søsteren Vanja (56). Hun er ikke med på søksmålet, men avventer rettsforhandlingene og resultatet av søksmålet til brødrene, før hun eventuelt saksøker kommunen for omsorgssvikt.

Ønsker unnskyldning

Etter den forferdelige oppveksten på Værøy, har «Øystein-ungan» slitt. De siste ukene har Ståle fått hjelp på traumeklinikken ved Modum Bad.

- Nå håper vi bare at Salten tingrett åpner for full behandling av søksmålet vårt, slik at vi kan få belyst hva vi har vært utsatt for. Vi ønsker en unnskyldning, sier han.

De tre brødrene har et inderlig ønske om at ingen andre skal være nødt til å oppleve det samme som dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer