Håper på ro om utuktssaken i Tromsø

Tromsø: Etter det første sjokket, håper både politi, foreldre og skoleadministrasjonen på arbeidsro den påståtte utuktssaken mot en 35 år gammel lærer i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har i dag forsikret meg om at både elever og de ansatte ved Kvaløysletta ungdomsskole har det bra. Jeg håper at etterforskningen kan få gå sin gang i rolige former slik at alle sider av saken kommer fram, sier skolesjefen i Tromsø, Lisbeth Isaksen.

Det er kommet en forsiktig kritikk mot rektor Tore Bakkejord om at han kan ha gått for langt i sin åpne linje i saken og antydet skyld. Bakkejord var onsdag kilde for at saken kan omfatte ti jenter. Rektor understreket at det var forskjellig innhold i opplysningene han hadde fått fra jentene.

Tror på elevene

Læreren beskrives å ha hatt et usedvanlig nært forhold til ungdomsskoleelevene, og stilt opp på kveldstid for elevene. Til NRK sa Bakkejord at han ikke har grunn til å tvile på jentenes historie.

- Når en lærer har et så godt forhold til elevene og er så god venn med dem, er det da aktuelt at de vil lyve på en så god venn? Det forteller meg at noe av det de har å fortelle kan være alvorlig. Han oppfattes som en god venn av store deler av elevflokken, hvorfor skulle de lyve om læreren, sa rektoren.

Gikk for langt

Hovedtillitsvalgt for lærerforbundet i Tromsø og plasstillitsvalgt ved Kvaløysletta Ungdomsskole, Tor Arne Vannebo er glad for at skolen valgte en åpen linje, men synes rektor gikk for langt.

- Rektor var under et voldsomt press, og mener det var riktig å informere. Det er også riktig av rektor å gjøre seg til talsmann for elevene som føler seg krenket, men han burde ikke gått så langt i å antyde skyld. Læreren er fortsatt bare siktet og er under etterforskning, sier Vannebo.

Krisehåndtering

Skolesjef Lisbeth Isaksen har torsdag gått gjennom informasjonen som ble gitt, og finner ingen grunn til å kritisere rektor. Hun mener fortsatt hun gjorde riktig i å sende brev til alle foreldrene med informasjon og oppfordring til dem som hadde noe å fortelle om å kontakte politiet.

- Rektor ble kontaktet av jentene fredag. Vi fikk mandag informasjon om at journalister visste om saken, og vurderte det som umåtelig viktig å gå ut raskt med korrekt informasjon. De erfaringene vi nå har gjort vil bli tatt med i arbeidet med å lage en krisehåndteringsplan for grunnskolen i Tromsø, sier Isaksen.

Foreldre fornøyd

Lederen i foreldreutvalget ved skolen, Kalle Gjesvik, sier seg fornøyd med måten saken har blitt håndtert på.

- Vi er over sjokkfasen nå, og inne i reaksjonsfasen etter det som er skjedd. Nå ønsker vi at skolen prioriterer elevenes reaksjoner, og at man får tid til å komme til bunns i hva som er skjedd, sier Gjesvik.

(NTB-Jan-Morten Bjørnbakk)