Håper på rød- grønn redning

Det uavhengige irske parlamentsmedlemmet Jerry Cowley og kona til en av de fem fengslede bøndene, Caitlin Ni Sheighin, håper en ny norsk regjering vil hjelpe dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/BERGEN (Dagbladet): -  Tirsdag hadde vi møter med norske miljøorganisasjoner, fagforeningsledere fra oljebransjen og flere representanter på Stortinget. Det var svært interessant for oss. Vi tror en ny regjering i Norge kan hjelpe oss, sier Jerry Cowley.

En delegasjon på seks personer er kommet fra Irland til Oslo for å informere om den omstridte gassrørledningen som oljeselskapene Shell, Statoil og Marathon vil bygge tett inn mot husene deres i landsbyen Rossport på den irske vestkysten.

-  Vil lytte

I dag skal de møte direktør Helge Hatlestad, som blant annet har ansvar for Statoils virksomhet i Irland. Det norske selskapets informasjonssjef Kai Nielsen skal også delta på møtet. Han sier at Statoil ønsker å lytte til irenes opplevelser med gassprosjektet i Irland.

-  Vi ønsker å få mer inngående informasjon om hvordan de ser på gassprosjektet som vi eier en del av i Irland, sier Nielsen.

Opprøret sprer seg

Bønder, fiskere og andre støttespillere i Mayo-distriktet står i spissen for protestene mot oljeselskapenes planer om gassrørledning og en gassterminal i Rossport. De frykter at gassrøret skal eksplodere og ta livet av hele landsbyen.

Opprøret har spredd seg til store deler av Irland. Flere ganger har demonstranter møtt opp med plakater utenfor den norske ambassaden i Dublin. Flere uavhengige parlamentsmedlemmer i Irland støtter protestene. Det gjør også IRA\'s politiske fløy Sinn Fein.

 IRSKE KRAV:  Det irske parlamentsmedlemmet Jerry Cowley (f.v.), Chris Philbin (sønn av den fengslede bonden Brendon Philbin) og bondekona Caitlin Ni Sheighin fra Rossport var på Stortinget for å snakke med norske politikere i går. Foto: Rune Myhre
IRSKE KRAV: Det irske parlamentsmedlemmet Jerry Cowley (f.v.), Chris Philbin (sønn av den fengslede bonden Brendon Philbin) og bondekona Caitlin Ni Sheighin fra Rossport var på Stortinget for å snakke med norske politikere i går. Foto: Rune Myhre Vis mer

-  Vi håper nå at Statoil og norske politikere kan bidra til at Shell som ansvarlig operatørselskap skal trekke tilbake den midlertidige rettslige forføyningen mot de fem gårdeierne. Bare på den måten kan våre venner blir løslatt fra fengselet, og vi kan forhåpentlig få til en fruktbar dialog med Shell, sier Jerry Cowley.

Informasjonssjef Kai Nielsen sier at Corrib-prosjektet er blitt mye diskutert blant eierne i lisensgruppa, men han vil ikke kommentere spørsmål om de nå ser etter andre utbyggingsalternativer.