MINER: Leger Uten Grenser slår alarm om situasjonen med skjulte miner i Jemen – og de enorme konseveksene det får for sivilbefolkningen. Foto: Agnes Varraine Leca / Leger Uten Grenser
MINER: Leger Uten Grenser slår alarm om situasjonen med skjulte miner i Jemen – og de enorme konseveksene det får for sivilbefolkningen. Foto: Agnes Varraine Leca / Leger Uten GrenserVis mer

Håper på slutt på Jemen-krigen: Advarer mot livsfarlig trussel under bakken

Slår alarm om skjulte miner i Jemen - 150 allerede rammet av dødelig last under bakken.

USAs utenriksminister Mike Pompeo ankom Riyadh, Saudi-Arabias hovedstad, på søndag. Ett av flere temaer han har tatt opp med kong Salman og kronprins Mohammed bin-Salman er å få slutt på krigen i Jemen.

Ifølge Al-Jazeera ble Pompeo og bin-Salman enige om at krigføringen i Jemen skal trappes ned - og at våpenhvilken som ble framforhandlet i Sverige før jul må respekteres. Den amerikanske ambassaden i Riyadh tvitret dette etter et møte mellom de to i går.

- En omfattende politisk løsning er den eneste måten å få en slutt på krigen, tvitrer ambassaden.

MØTER: USAs utenriksminister Mike Pompeo ankom Riyadh, Saudi-Arabias hovedstad, på søndag. Foto: Andrew Cabellero-Reynolds / AP / NTB scanpix
MØTER: USAs utenriksminister Mike Pompeo ankom Riyadh, Saudi-Arabias hovedstad, på søndag. Foto: Andrew Cabellero-Reynolds / AP / NTB scanpix Vis mer

Forferdelig situasjon

Saudi-Arabia gikk i spissen for en regional koalisjon til krig mot den Iran-vennlige Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i et forsøk på å få gjeninnsatt landets styrtede president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Saudi-Arabia er anklaget for omfattende brudd på folkeretten i krigen i Jemen. Krigen har ifølge FN ført til verdens verste humanitære krise i Jemen, der det siste tallet referert av NTB er 10 000 mennesker drept, tre millioner mennesker drevet på flukt og 14 millioner mennesker under akutt trussel av sult.

USA har støttet krigføringen ved å forsyne Saudi-Arabia med våpen, etterretning og tankfly, men president Donald Trump har de siste månedene vært under økende press for å trekke støtten.

Det var før jul fredssamtaler i Sverige, som førte til en våpenhvile i den viktige havnebyen Hodeida - den fjerde største byen i landet, som ligger langs kysten helt vest. Over 70 prosent av all import til Jemen har tidligere skjedd via havna i Hodeida, ifølge NTB. Våpenhvilen har imidlertid blitt brutt en rekke ganger.

FUNN: Miner og eksplosiver som partene hadde gjemt under bakken. Foto: Agnes Varraine Leca / Leger Uten Grenser
FUNN: Miner og eksplosiver som partene hadde gjemt under bakken. Foto: Agnes Varraine Leca / Leger Uten Grenser Vis mer

Advarer mot miner

Det er i dette området Leger Uten Grenser nå slår alarm om situasjonen med skjulte miner – og de enorme konseveksene det får for sivilbefolkningen.

Organisasjonen har bare det siste halve året behandlet flere enn 150 pasienter som er rammet av miner og andre eksplosiver i området mellom Hodeidah og Taiz vest i Jemen. En tredel av disse er barn.

- Det må et omfattende mineryddingsarbeid på plass i Jemen umiddelbart, sier Trygve Thorson, humanitærrådgiver I Leger Uten Grenser, til Dagbladet.

- Akkurat nå blir flere drept eller skadet som følge av miner og andre eksplosiver som ligger gjemt i bebodde områder og langs veiene i Hodeidah og Taiz. Dette skader og dreper mennesker, men minene ligger også på jorder – hvor mange jemenitter sanker mat og hvor de får inntekter fra, sier Thorson.

LIDER: Sivilbefolkningen blir uskyldige ofre for minene som er gjemt under bakken. Her får en ung gutt legehjelp etter å ha gått på en mine. Foto: Agnes Varraine Leca / Leger Uten Grenser
LIDER: Sivilbefolkningen blir uskyldige ofre for minene som er gjemt under bakken. Her får en ung gutt legehjelp etter å ha gått på en mine. Foto: Agnes Varraine Leca / Leger Uten Grenser Vis mer

- Det er kun noen få organisasjoner som jobber med minerydningsarbeid og dette arbeidet blir hovedsakelig gjort i militære strategiske områder. Det er helt nødvendig at dette arbeidet fortest mulig også blir gjort i bebodde områder, på jorder og langs veier. Det er svært dårlig tilgang på helsehjelp for de som bor i området mellom Hodeidah og Aden, sier Trygve Thorson.

Nyhetsbyrået AP viderebragte nylig lignende advarsler - fra begge sider i Jemen-krigen. Houthi-opprørerne har gjemt store mengder miner i områder de kontrollerer. Men missiler fra saudiarabiske fly ligger også skjult under bakken.

Stjal nødhjelp

Krigen i Jemen tar stadig nye vendinger når det kommer til anklager og dokumentasjon for rystende opptreden.

Det har kommet fram at de Saudi-ledede styrkene har brukt et stort antall leiesoldater til å kjempe for seg på bakken. Mange av disse er barnesoldater, fra lutfattige kår i blant annet Sudan.

FNs matvareprogram (WFP) anklaget nylig Houthi-opprørerne for å ha stjålet nødhjelp og videresolgt den på det svarte markedet i Jemen.

En stor del av matforsyningene som skulle gå til sivile i nød i den opprørskontrollerte hovedstaden Sana, har ikke nådd fram til dem, påpekte Roma-baserte WFP nyttårsaften.

I stedet har det kommet meldinger om at noe av maten har blitt solgt på det svarte markedet i Sana av en opprørskontrollert organisasjon som WFP hadde gitt sin tillit til i arbeidet med å distribuere matforsyningen til folket, heter det i uttalelsen. Ifølge WFT har lignende saker blitt meldt også fra andre opprørskontrollerte deler av Jemen.

- Dette dreier seg om å stjele mat fra sultne folk. Dette er en krenkelse. Barn dør i Jemen fordi de ikke har nok mat. Denne kriminelle oppførselen må stanses umiddelbart, sier WFP-leder David Beasley.

Houtiene har avvist anklagene, og heller hevdet at det var WFP som delte ut råtten mat.