Håper på svar i Randis private e-post

OSLO/BERGEN (Dagbladet): I går bestemte den amerikanske datagiganten Microsoft at Randi Kløves (21) hotmailadresse skal åpnes for politiet. Det er første gang dette gjøres i en norsk forsvinningssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken vekker oppsikt i USA. Tv-stasjonen CBS etterlyser nå den norske kvinnen for millioner av seere.

- Vi vil på best mulig måte bidra til å løse denne forsvinningsgåten. Hvis Hotmail kan bidra til at Kløve kommer til rette, skal vi hjelpe, sier informasjonssjef Kjell S. Rakkenes i Microsoft Norge til Dagbladet.

Randi Kløves familie og politiet håpet i det lengste at Økokrims gjennomgang av 21-åringens hjemmeområde på serveren til Høgskolen i Oslo i går, skulle føre etterforskningen videre. De ble skuffet. Randis hjemmeområde er på ti megabyte, og inneholder en del e-post.

Fortsetter i dag

- Arbeidet vil fortsette torsdag, men det er foreløpig ikke gjort funn av interesse i forhold til savnetmeldingen, sier politiinspektør Geir Gudmundsen ved Hordaland politikammer til Dagbladet.

Nå satser politietterforskerne alt på at Hotmail, en gratis e-posttjeneste over World Wide Web med millioner av brukere, eid av Microsoft, skal vise hvem Randi Kløve eventuelt var i kontakt med i tida før forsvinningen.

Historisk

Den norske ambassaden sendte en rettsbegjæring fra Hordaland politikammer om innsyn i e-posttjenesten Hotmail til justisdepartementet i New York tirsdag formiddag.

- Meg bekjent har Microsoft ennå ikke mottatt rettsbegjæringen, men ifølge våre egne retningslinjer kan vi avsløre innholdet i brukernes private e-postkasser dersom rettsvesenet krever det. Dette står i lisensreglene når du melder deg inn på Hotmail. Kløve-saken er ekstraordinær. Microsoft Norge har aldri fått en slik forespørsel tidligere, opplyser Rakkenes.

Han sier ledelsen i Hotmail i Seattle i går ble informert om at henvendelsen fra norsk politi er på vei. Randi Kløves forsvinning i New York begynner også å interesse amerikanske medier. Samtidig sier politiet (NYPD) at de prioriterer saken høyt.

- CBS, en av USAs største tv-stasjoner, etterlyste Randi Kløve med bilde i sin kveldssending tirsdag i New York. Det er selvsagt svært positivt for saken, sier visekonsul Jan Åge Larsen ved Det norske generalkonsulatet til Dagbladet.

I dag vil Økokrim fortsette arbeidet med å gjennomgå Kløves hjemmeområde fra Høgskolen i Oslo.

- Det består av ti megabyte, og jeg kan bekrefte at vi har funnet en del e-post. Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta å gå gjennom alt, sier spesialetterforsker Arild Lyssand i Økokrim.

Til sammenlikning tar all teksten i Bibelen nesten én megabyte. Datainformasjonen er dermed omfattende.

- Når dette arbeidet er ferdig vil vi vurdere å søke i andre baser, som for eksempel ved Voss bibliotek hvor hun også har benyttet seg av datamaskinene i januar og begynnelsen av februar, sier politiinspektør Geir Gudmundsen i Hordaland.

Ubrukt kort

Dagfinn Kløve, faren til den savnede Randi Kløve, sier at han har fått bekreftet at det ikke har vært noen bevegelser på datterens bankkonto etter at hun betalte seg ut av Hotel Pickwick Arms 27. februar.

- Det skal heller ikke være gjort forsøk på å bruke kortet uten å lykkes med å få ut kontanter, sier Dagfinn Kløve. Datteren tok ut penger fem ganger fra den samme minibankautomaten like ved hotellet der hun bodde. Da Dagbladet var i kontakt med politiet i New York (NYPD) i går, hadde de foreløpig ikke gått gjennom filmen i overvåkingskameraet ved minibanken.

Politiet regner med at de i løpet av dagen får ut Randi Kløves mobiltelefonutskrifter fra Telenor.