- Håper på svar om drapet på far

- Det er viktig for meg og for det norske demokratiet å få et endelig svar på om nordmenn var involvert i drapet på min far, Ahmed Bouchikhi, sier Jamal Terje Rutgersen (30).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen kommer rapporten om hvorvidt norske personer eller myndigheter ga bistand til Mossad-agentene som drepte Ahmed Bouchikhi på Lillehammer i 1973 og om påtalemakten har holdt tilbake opplysninger for justisministre og Stortinget.

Granskningen har vært ledet av generalmajor Gullow Gjelseth, som sier det fins informasjon de ikke har fått tilgang til.

Israel sviktet

- Jeg tror vi er kommet til bunns i saken, men vi har ikke hatt tilgang til materiale fra en del utenlandske tjenester og det kan selvfølgelig være ting der vi ikke har fått med oss, sier Gjeseth.

Han medgir at utvalget ikke har fått den informasjonen de har bedt om fra Israel, som sto bak drapet på Lillehammer i 1973:

- Israels justisminister Yossi Beilin har sagt at de har bidratt med informasjon. Stemmer det?

- Jeg vil si det sånn: Det å ikke gi informasjon er også informasjon, sier Gjeseth.

Lang kamp

Jamal Terje Rutgersen var tre år da faren ble skutt og drept på åpen gate i Lillehammer. Han fikk høre om drapet av lekekameratene.

Gjennom sine advokater Jon Arild Aasen og Tor Erling Staff har han i snart ti år kjempet for å få all informasjon om drapet.

- Alle kort må på bordet. Det er viktig for meg og det er viktig reint politisk at alt kommer fram i lyset.

I 1096 fikk han erstatning fra staten Israel, men har ikke krevd billighetserstatning fra den norske stat i påvente av granskningen.

Motstand

Rutgersen sier han og hans advokater har møtt svært hard motstand i kampen for innsyn.

- Påtalemyndigheten med statsadvokat Lasse Qvigstad og riksadvokat Tor-Aksel Busch har gjort alt de har kunnet for å holde dokumenter tilbake, sier Rutgersen.

Han viser til avsløringer i 1996 om at Busch holdt tilbake informasjon om Mike Harari, den antatte hovedmannen bak Lillehammer-aksjonen.

- Da vi endelig fikk gå gjennom dokumentene, oppdaget vi en masse løse tråder som ikke var etterforsket. Blant annet en liste med 14 norske telefonnumre som en av agentene hadde da de ble arrestert, forteller Rutgersen.