VIL I REGJERING: Varaordfører Jørgen H. Kristiansen (til venstre) og leder i Kristiansand KrF Viggo Lütcherath mener det beste for KrF nå ville være å se pragmatisk på situasjonen, og gå inn i regjering. Foto: Jørn Moen / Dagbladet
VIL I REGJERING: Varaordfører Jørgen H. Kristiansen (til venstre) og leder i Kristiansand KrF Viggo Lütcherath mener det beste for KrF nå ville være å se pragmatisk på situasjonen, og gå inn i regjering. Foto: Jørn Moen / DagbladetVis mer

KNUT ARILD HAREIDE TALER KL. 13.45

Håper på tydelig Hareide-tale

- Mine forventninger til partilederens tale til landsstyret er at han sier rett ut at vippeposisjonen ikke er holdbar for partiet, at vi må ta et valg, sier Jonas Andersen Sayed, leder for Rogaland KrFU.

Jonas Andersen Sayed, leder i Rogaland KrFU, deltok på fylkesstyremøtet i Rogaland KrF i går kveld.

ROGALAND: Jonas Andersen Sayed, leder i Rogaland KrFU. Foto: Privat
ROGALAND: Jonas Andersen Sayed, leder i Rogaland KrFU. Foto: Privat Vis mer

- Oppsummeringen fra møtet er at Rogaland KrF ønsker seg sentrum-høyre, med Erna som den naturlige statsminister, sier fylkeslederen i Rogaland KrFU.

KrFs varaordfører i KrF-bastionen Kristiansand, Jørgen H. Kristiansen, tror samarbeidsdebatten ender med status quo: at KrF ikke går inn i regjeringen, men heller ikke feller Erna Solberg.

Han forventer ikke noen avklaring om samarbeidsstrategien etter dagens landsstyremøte. Etter planen skal KrF lande denne diskusjonen først på neste landsstyremøte, i starten av november.

Uholdbar vippeposisjon

Jonas Andersen Sayed minner om at hver femte KrF-velger og hvert femte KrF-medlem kommer fra Rogaland.

- Jeg tror nok at landsstyret heller mot venstre, men ser du på hele landet er KrF-flertallet helt klart for et borgerlig samarbeid. Mine forventninger til partilederens tale til landsstyret er at han sier rett ut at vippeposisjonen ikke er holdbar for partiet, at vi må ta et valg. Mitt primære ønske er at KrF går inn i Solberg-regjeringen, sier Jonas Andersen Sayed, leder i Rogaland KrFU.

HORDALAND: David Pletten Aasgard, leder for Hordaland KrFU. Foto: Privat
HORDALAND: David Pletten Aasgard, leder for Hordaland KrFU. Foto: Privat Vis mer

- Heller en tydelig beskjed om et retningsvalg mot vårt ønske enn fortsatt uklarhet, sier David Pletten Aasgard til Dagbladet. Lederen for Hordaland KrFU venter i spenning på Knut Arild Hareides budskap til landsstyret. Klokka 13:45 går KrF-lederen på talerstolen.

- Jeg foretrekker at KrF går i regjeringsforhandlinger med Erna Solberg. Men hvis Hareide heller vil inngå samarbeid med de rødgrønne, er det viktig at han sier det nå.

- Da kan debatten begynne for alvor, da har vi noe å gripe fatt i. Utgangspunktet for den videre prosessen vil være mye vanskeligere hvis det hersker usikkerhet om hva partiledelsen ønsker, sier David P. Aasgard.

For store forventninger

KrFs varaordfører Jørgen H. Kristiansen mener media har skapt for store forventninger til hvor langt Hareide vil gå i talen i dag. KrF-leder Knut Arild Hareide har varslet at han vil si noe mer om samarbeidsspørsmålet i dag enn han gjorde da han presenterte boka si tidlig i uka.

Noen i partiet forventer at Hareide vil si at KrF ikke bør gå inn i regjering med Frp, fordi den politiske avstanden er for stor, og fordi KrF gikk til valg med det løftet.

Andre, særlig mange lokalpolitikere på Sørlandet og Sør-Vestlandet ønsker at KrF skal gå inn i regjering snarest mulig.

Skremt opp Høyre

Jørgen H. Kristiansen mener KrF bør se pragmatisk på situasjonen, og gå inn i regjering nå. Men han tror prosessen kommer til å ende med et status quo.

- Vi går ikke inn i regjering, men fortsetter som et støtteparti i Stortinget som jobber for politisk gjennomslag. Vi feller ikke Erna Solberg, men skaffer oss et større politisk handlingsrom.

- Jeg registrerer også at mange fra Høyre er ute og er nervøse. Så gjennom denne prosessen har vi skremt opp Høyre litt og gitt beskjed om at de i større grad må konsultere oss, sier Kristiansen.

Advarte mot rødgrønt

Tidligere i uka advarte Viggo Lütcherat, leder i Kristiansand KrF, partileder Knut Arild Hareide mot å ta KrF til venstre:

- Da vil velgerne på Sørlandet svare med å svikte KrF. Og det er på Sørlandet og Vestlandet at KrF har reell innflytelse på lokalpolitikken. Det bør veie tungt for landsstyret, uttalte Viggo Lütcherath.