Håper på velgerflom

BERLIN (Dagbladet): Tyskerne beundrer forbundskansler Gerhard Schröder for hans handlekraft under flomkatastrofen. Men det betyr ikke at de vil stemme på hans sosialdemokrater (SPD) under valget om fem uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med gummistøvler og regnjakke har forbundskansleren besøkt flomherjede byer i det østlige Tyskland, klemt ofrene og lovt storstilt hjelp til gjenoppbyggingen.

Han gjør sitt ytterste for å understreke at flommen er en nasjonal katastrofe. Tusener arbeidsløse blir forespeilt jobber i gjenreisningsarbeidet.

Schröder etterlater inntrykket av en regjeringssjef som er oppriktig engasjert.

Toppmøte

I dag har Schröder invitert regjeringssjefene og utenriksministrene i Østerrike, Tsjekkia og Slovakia, pluss EU-kommisjonens leder, Romano Prodi, til et flom-toppmøte. At den konservative franske presidenten Jacques Chirac tilbyr sine flomrammede tyske naboer hjelp, er ikke i Schröders disfavør.

Opposisjonslederen Edmund Stoiber ble spottet for sine klossete forsøk på å spille folkelig under besøket i Dresden.

Der Schröder legger armene beskyttende rundt ofrenes skuldre, etterlater Stoibers formelle håndtrykk inntrykk av en politiker uten varme.

Stort forsprang

Mens statsmannen Schröder opererer som krisebestyrer på tvers av partigrenser, holder Stoiber møter med sine egne partifeller i delstatene som er rammet av katastrofen.

51 prosent av østtyskerne er fornøyde med kanslerens reaksjoner på flomkatastrofen, ifølge en meningsmåling som i går kveld ble lagt fram av Forsa-instituttet, på oppdrag fra fjernsynssenderen RTL og nyhetsmagasinet Stern. Bare tre prosent av østtyskerne sier det samme om Stoiber. For tyskere samlet i øst og vest er tallene henholdsvis 44 for Schröder og 6 for Stoiber.

Ett prosentpoeng

Likevel vinner SPD og deres grønne koalisjonspartnere bare ett prosentpoeng hver, til samlet 43 prosent, ifølge Forsa-undersøkelsen.

Opposisjonen av kristelig-demokrater og liberale fridemokrater taper henholdsvis ett og to prosentpoeng, men er med samlet 48 prosent fortsatt foran den rød-grønne koalisjonen. Postkommunistene (PDS) ligger og vipper rundt sperregrensa på fem prosent.

«Må stemme SPD»

- Hvis dere ønsker at jeg skal fortsette som regjeringssjef, må dere stemme på SPD, lyder budskapet som Schröder gjentar ved enhver anledning.

Paradoksalt nok ønsker mange tyskere seg Schröder og den grønne utenriksministeren Joschka Fischer som sjefer for en konservativ-liberal regjering. Stoibers manglende popularitet står i skrikende kontrast til oppslutningen for de kristelig-demokratiske søsterpartiene (CDU/CSU).

Arbeidsledige

Schröders manglende resultater i kampen mot en arbeidsløshet på drøye fire millioner er årsak til at opposisjonen ligger foran.

Men tegn tyder på at flomvannet som har skyllet over tyskerne, også kan dryppe på Schröder-regjeringen. 45 prosent av tyskerne har ikke bestemt seg for hvem de skal stemme på 22. september, går det fram av en meningsmåling i dagens utgave av søndagsavisa Welt am Sonntag.

Dette er 15 prosent flere enn uka før, og kan tyde på at betydelige velgergrupper driver med flommen over til SPD.