- Håper pappa ikke døde forgjeves

Enken og de tre døtrene etter Odd Stubberud (60), som døde etter å ha blitt kjørt fra sykehus til sykehus, gir nå sin fulle støtte til de to overlegene ved SiA som fortalte om hendelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil rose de to legene som fortalte om det som skjedde med pappa. Selv om dette ikke bringer ham tilbake, kan det kanskje forhindre at andre opplever det samme som oss, sier de til Dagbladet.

De siste dagene har vært opprivende, men også viktige for familien Stubberud i Drøbak. Den 25. september mistet de tre døtrene en far og kona Kirsten ble enke da Odd Stubberud døde i ambulansen på vei til sykehus for å få behandling. Først nå ser det ut som om familien kan få en avklaring på hvorfor ingen sykehus kunne ta imot den dødssyke faren.

Var død

- Det skjedde så mye rart den morgenen pappa ble syk og døde, sier Marianne O. Stubberud til Dagbladet. Hun er eldst av døtrene og var selv hjemme i huset da faren ble syk.

De ba om at luftambulansen måtte komme, men den var på en tilsvarende jobb i Tønsberg. Derfor ble faren hentet i ambulanse for å bli kjørt til Rikshospitalet - ikke til SiA, slik Dagbladet tidligere har skrevet. Grunnen var at Rikshospitalet var den tidligere nyre-opererte mannens «sykehus» som kunne ta slike operasjoner.

- Mamma ble med i ambulansen, mens vi andre skulle kjøre etter. Vi visste ikke om alle omkjøringene før vi ankom Rikshospitalet. Vi fikk sjokk da de ikke fant pappa som pasient, og måtte ringe rundt til de andre sykehusene for å høre om han kanskje hadde kommet dit. Først da fikk vi vite at han var blitt omdirigert til SiA, men hadde dødd i ambulansen, forteller søstrene.

Roser legene

To timer etter at kona Kirsten ble vekket denne morgenen av at ektemannen klaget over ryggsmerter, var han død.

- Alt gikk fryktelig fort, og vi har aldri fått skikkelig svar på hva som egentlig skjedde. Derfor er vi glade for at saken nå kommer fram i media, sier enken.

Nå ønsker hun og døtrene å takke de to legene ved SiA som denne uka gikk ut og fortalte hva som hadde skjedd.

- De har gjort en flott jobb, og det er riktig at de sier i fra. Det er feil at legene skal «straffes» for å melde ifra. Hvordan skal vi ellers få vite hva som skjer, spør Marianne.

- Vi er ikke bitre på det som har skjedd, men håper at vår erfaring kan føre til at flere unngår å oppleve det samme, sier Kirsten. Det er vel to måneder siden hun var medpassasjer i ambulansen og vitne til at mannen døde i bilen.

- Det var lange og tunge minutter mens vi kjørte mot de ulike sykehusene for å få den nødvendige hjelpen. Jeg håpet i det lengste at han ville klare seg da vi til slutt ankom SiA, men da var han allerede død, sier hun til Dagbladet.

Ingen hjelp


- Jeg opplevde denne turen som en omdirigering mellom tre ulike sykehus. Etter hvert som vi fikk beskjed om at ingen kunne ta han, fikk jeg panikk. Noen må da kunne ta imot ham, tenkte jeg desperat.

- Vårt inntrykk er at ingen hadde kapasitet til å ta seg av Odd denne morgenen, sier hun.

Lamslått satt både enken og døtrene tilbake med en rekke ubesvarte spørsmål. Bare fire dager tidligere hadde mannen blitt innlagt på Sentralsykehuset i Akershus med sterke magesmerter. Men legene fant ingenting, og utskrev Odd dagen etter.

- En gjør seg mange tanker når en opplever det vi gjorde denne morgenen. Det er lett å være etterpåklok, men vi lurer selvsagt på om han kunne vært reddet hvis utposningene på hovedpulsåra var blitt oppdaget da han ble lagt inn på SiA tidligere i uka, sier Kirsten.

- Takket være to modige leger ved SiA håper vi at saken blir undersøkt skikkelig, slik at vi endelig får et svar.

<B>MISTET PAPPA: </B>- Det skjedde så mye rart den morgenen pappa ble syk og døde, forteller døtrene Grete (t.v), Marianne og Elisabeth.