Håper pavebesøk vil bedre Israels image

Pavens pilegrimsreise til Israel og Vestbredden startet med en bønn om fred.

PÅ BESØK: Pave Benedikt XVI må utføre en «umulig» balansekunst under sitt besøk i Israel og på Vestbredden, skriver den israelske avisen Haaretz. De historiske, politiske og religiøse minene ligger strødd under det Vatikanet omtaler som en ikkepolitisk pilegrimsreise. Foto: AFP/AMOS BEN GERSHOM/GPO/SCANPIX
PÅ BESØK: Pave Benedikt XVI må utføre en «umulig» balansekunst under sitt besøk i Israel og på Vestbredden, skriver den israelske avisen Haaretz. De historiske, politiske og religiøse minene ligger strødd under det Vatikanet omtaler som en ikkepolitisk pilegrimsreise. Foto: AFP/AMOS BEN GERSHOM/GPO/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Pave Benedikt XVIs pilegrimsreise til Israel og Vestbredden startet med en bønn om fred. Israels håp er at besøket også skal bedre landets image etter Gazakrigen.

Paven ankom Israel mandag på det som ikke bare er en reise i Jesu fotspor, men også en vandring gjennom et historisk, politisk og religiøst minefelt. Han er den tredje paven som besøker Israel, men må finne seg i en kjøligere mottakelse enn sin forgjenger, Pave Johannes Paul, som ble møtt med jubel i 2000.

Til tross for at Benedikt ikke har sin forgjengers internasjonale anseelse, er Israel svært bevisst på at han likevel tiltrekker seg stor oppmerksomhet. De håper at bildene fra den åndelige lederens vandring gjennom Jerusalem skal gi verden helt andre inntrykk enn krigsbildene fra Gazastripen ved nyttårstider.

Sivil operasjon

Rundt 30.000 sikkerhetsfolk skal vokte paven i gatene og fra helikoptre. Men myndighetene er nøye med at det skal framstå som en sivil sikkerhetsoperasjon, skriver avisen Haaretz.

Helst skal ingen soldater synes i TV-bildene fra besøket, mes politifolk som befinner seg nærmest paven har fått nye, seremonielle uniformer og skal ikke bære våpnene synlig.

- Vi hater å vedkjenne oss det, men helt siden Gaza-operasjonen har vi blitt paria så mange steder i verden. Å fremme pavens besøk er en del av å endre på dette, sier en regjeringsrådgiver som har vært involvert i planleggingen av besøket, til Haaretz.

Vatikanet har vært nøye med å understreket at dette ikke er noe statsbesøk, men en religiøs pilegrimsreise. Paven skal likevel møte både statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas, i tillegg til religiøse ledere fra alle de tre monoteistiske religionene i området.

Fordømte antisemittisme

President Shimon Peres, som også håper pavebesøket skal bringe

den stagnerte fredsprosessen videre, tok imot Benedikt på flyplassen utenfor Tel Aviv.

Paven benyttet sin første tale på israelsk jord til å gjenta støtten til en tostatsløsning for israelere og palestinere - en løsning som statsminister Netanyahu ennå ikke har sluttet opp om - og ytre ønske om fred i den krigsherjede regionen.

En tydelig og uttalt fordømming av antisemittisme var også nødvendig.

- Antisemittisme fortsetter å vise seg i mange deler av verden. Det er totalt uakseptabelt. Vi må kjempe mot antisemittisme hvorhen det finnes, sa han, og opplyste at han «vil minnes de seks millioner ofrene for shoa» (holocaust) under besøket.

Bestrider historiefortelling

Det historiske minefeltet er enda et skritt nærmere når paven mandag ettermiddag besøker holocaustminnesmerket Yad Vashem. Her vil Benedikt minnes ofrene for jødeutryddelsen, men han vil ikke besøke museet, der en bildetekst forteller at daværende pave Pius XII ikke gjorde nok for å beskytte jødene mot folkemord. Vatikanet bestrider dette.

Benedikt, som selv belemres med en historie som medlem av Hitlerjugend og har gjort seg upopulær blant annet ved å heve bannlysingen av en britisk, konservativ biskop som fornekter holocaust, arbeider for at pave Pius skal saligkåres - et skritt på veien mot å bli helgen.

Hvordan han opptrer under seansen ved Yad Vashem blir derfor voktet med argusøyne.

Støtte kristne

Paven har også som mål at reisen skal være en støtte til de kristne som fortsatt holder stand i Israel og palestinske områder, inneklemt i den blodige konflikten mellom israelere og palestinere. Stadig flere av dem velger å reise.

- Jeg ber om at deres fortsatte tilstedeværelse vil bære frukter i å fremme fred og gjensidig respekt mellom alle folk som lever i Bibelens land, sa paven mandag.

(NTB)