Politidirektør Benedicte Bjørnland:

Håper politiet har fulgt loven

Politidirektør Benedicte Bjørnland sier hun prøver å gå i takt med riksadvokat Jørn Sigurd Maurud. Hun håper politiets praksis med ransakinger i mindre narkotikasaker har vært innenfor lovverket.

GJENNOMGÅR: Politiet og statsadvokatene gjennomgår nå praksis. Politidirektør Benedicte Bjørnland imøteser resultatet. Foto: Fredrik Hagen / NTB
GJENNOMGÅR: Politiet og statsadvokatene gjennomgår nå praksis. Politidirektør Benedicte Bjørnland imøteser resultatet. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud gikk før helgen ut og presiserte hvilke maktmidler politiet kan bruke i mindre narkotikasaker.

Maurud fulgte opp denne uka med å beordre statsadvokatembedene og politiet gjøre en full gjennomgang av praksis og ga dem en frist til 1. oktober på å levere en rapport.

Dagbladet har hele uka forsøkt å få et intervju med politidirektør Benedicte Bjørnland, uten at hun har hatt anledning til å stille.

Retter seg etter Riksadvokaten

I dag stilte hun på Dagsnytt 18 for å svare på spørsmål.

- Er du enig med Riksadvokaten?

- Jeg representerer ikke påtalemyndigheten. Vi retter oss selvsagt etter presiseringene. Jeg tror det er ulike oppfatninger av om det representerer en innskjerping eller om Riksadvokaten stadfestet gjeldende rettspraksis, svarte Bjørnland.

- Er politiets praksis i tråd med Riksadvokatens klargjøring?

- Det håper jeg. Så imøteser jeg gjennomgangen Riksadvokaten har tatt til orde for.

- Er dere enige?

- Ja, vi er gode kolleger og forsøker å gå i takt. Her har Riksadvokaten eksklusiv myndighet. Vi innretter oss, svarte Bjørnland.

Klargjøringen

En rekke forsvarsadvokater og jusseksperter mener politiet selv har dokumentert gjennom TV-opptredener, kronikker og høringssvar at de systematisk bryter Riksadvokatens oppfatning av hvilke maktmidler de har tilgang til i mindre narkotikasaker.

Riksadvokaten oppsummerte tilgangen politiet har til maktmidler i fem punkter:

  • Å ransake brukeres mobil er ikke lov
  • Tvungen urin/blodprøve er ikke lov
  • Ransaking av bruker for å avdekke selger er ikke lov
  • Det er ikke lov å ransake i håp om å finne straffbare forhold - såkalte «fisketurer»
  • Politiet har ikke anledning til å bruke hastehjemler for å ransake

Forsvarer: - Dette foregår

Som Dagbladet skrev i går beskriver Politidirektoratet - ledet av Bjørnland - selv i sitt høringssvar til rusreformen at de vil miste verktøy:

«Etter gjeldende regelverk skaffer politiet gjennom ransaking og beslag viktig informasjon for å jobbe inn mot brukere og for å avdekke salgsapparat og bakmenn knyttet til omsetning av narkotika.»

Riksadvokaten har slått fast at det ikke er anledning til å ransake bruker for å jakte på selger med mindre man har innhentet en tredjemannsransaking. Tredjemannsransaking brukes i ytterst sjeldne tilfeller og vil i praksis ikke være aktuelt i mindre narkotikasaker som handler om bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

Marius Dietrichson, leder av Forsvarergruppen i Advokatforeningen, deltok i debatten mot Bjørnland.

- Dette foregår. Politiet har dokumentert dette i realityprogrammer, i høringssvar. Vi vet at dette er politiets praksis og at den er på kant med loven, sa Dietrichson.

Vil vite om naken-ransakelser

Bjørnland var ikke enig:

- Jeg vil ikke si jeg er enig med Dietrichson. Men jeg imøteser en gjennomgang. Så vil jeg si at hvis det er enkeltpersoner der ute som har erfart å bli ransaket innenfor undertøyet på offentlig sted, så ønsker vi å vite om det. Vi tar gjerne imot klager og ønsker å lære.

- Hvis vi ikke får vite om det (ransaking innenfor undertøyet på offentlig sted), så er det vanskelig å endre kurs.

Bjørnland avventer nå gjennomgangen av politiets praksis.

- Vi får se hva gjennomgangen viser. Det som er viktig å se er at vi som samfunnets sivile maktapparat er veldig tjent med å følge lover og regler og ha tillit i befolkningen, sier politidirektøren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer