Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper politiet tar lærdom

Bistandsadvokat Stig Nilsen er ikke overrasket over at det framkommer kritikk mot Hordaland politidistrikt.

REAGERER: Advokat Stig Nilsen har bistått Kristina Sviglinskaja som er moren til Monika. Hun ble funnet død 14. november 2011, bare åtte år gammel.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
REAGERER: Advokat Stig Nilsen har bistått Kristina Sviglinskaja som er moren til Monika. Hun ble funnet død 14. november 2011, bare åtte år gammel. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO(Dagbladet): Advokat Stig Nilsen i Bergen har bistått Kristina Sviglinskaja etter at hennes datter ble funnet død i sitt hjem i Sund kommune utenfor Bergen 14. november 2011. Han har i sterk grad bidratt til at etterforskningen ble gjenopptatt av politiet.

En 32 år gammel litauer ble 20. oktober i fjor pågrepet og siktet for forsettelig drap og innbrudd i leiligheten hvor Monika bodde sammen med sin mor.

I dag har en arbeidsgruppe oppnevnt av Riksadvokaten lagt fram sin rapport etter å ha gransket hva som gikk galt under etterforskningen av Monika-saken. Der konkluderes det med at etterforskningen låste seg tidlig fast i at de hadde å gjøre med et selvdrap, uten at det var tilstrekkelig grunnlag for den teorien.

Det peker videre på betydelige mangler i etterforskningen som:

• Politiet fulgte ikke opp trusselmeldinger.
• Et Facebook-spor burde vært fulgt opp med en rettsanmodning.
• Tre vitner som hadde informasjon om ukjente personer i nærområdet i det aktuelle tidspunktet ble ikke fulgt opp godt nok. 
• Undersøkelsene rundt mors tidligere samboer er mangelfull. Monikas mor ga opplysninger om ham i avhør samme dag som jenta ble funnet død.
• Det bemerkes også mangelfull sporsikring på åstedet. Årsaken til dette synes å være misforståelser og dårlig kommunikasjon.

Advokat Stig Nilsen skriver i en pressemelding at det ikke kommer som noen overraskelse at det framkommer kritikk mot den første etterforskningen i Monika-saken.

- Stemmer godt - Det stemmer godt overens med den klare oppfatning vi hadde da den første etterforskningen fant sted og vi jobbet for å få saken gjenopptatt. Slik sett oppleves granskningsgruppens rapport som en støtte og oppreisning til det Kristina, jeg og andre som har vært tungt involvert i saken har påpekt undervegs, skriver advokat Nilsen.

Han er glad for at også enkeltpersoner involvert i saken skal få anledning til å gi sine bemerkninger til rapporten.

- Vi vil sannsynligvis benytte oss av denne muligheten. Vi registrerer at det er flere forhold som arbeidsgruppen karakteriserer som direkte feil. Dette omfatter at politiet tidlig benyttet hovedteori om selvdrap, at det ikke var grunnlag for å konkludere med henleggelse som et selvdrap og at det var mange og alvorlige mangler i etterforskningen.

- Venter på svar - Vi håper at dette kan være lærdom for politiet i den kritikken som framkommer og at noe slik ikke skal skje igjen. Kristina sier at hun håper at dette kan bidra til at andre skal slippe å gå gjennom det hun har opplevd. For oss handler det om at Monika er funnet død , og at vi ønsker å få svar på hva som hendte med henne, skriver Nilsen.

For advokat Nilsen og Monikas mor er derfor den første etterforskningen i utgangspunktet et tilbakelagt stadium.

- Det er viktig å få fram at vårt fokus er på den nye etterforskningen og de svar vi kan få der. Der opplever vi at politiet gjør en grundig og samvittighetsfull jobb, og Kristina opplever at hun blir tatt på alvor, noe som egentlig burde ha skjedd da saken var fersk, skriver advokat
Stig Nilsen.
    

MONIKA-SAKEN: Monika Sviglinskaja ble funnet død 14. november 2011.
Foto: Privat / NTB scanpix
MONIKA-SAKEN: Monika Sviglinskaja ble funnet død 14. november 2011. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer