- Håper politimannen får strengere straff

TRONDHEIM (Dagbladet): - Han må holde på så mye han vil for meg, sier Sophia Baidoo (22) om at politimannen som fikk 3000 kroner i bot for å kalle henne «svarte faen», bringer saken inn for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kommer til å foreslå for dommeren at boten settes til 10000 kroner. Det er mer passende, ler 22-åringen.

Riksadvokaten ga politimannen et forelegg for «utilbørlig oppførsel» i forbindelse med arrestasjonen av Baidoo i oktober 1999. Hun var vaskehjelp i Sparebank1s filial på Heimdal i Trondheim da alarmen ble utløst ved en feiltakelse.

Politimannen nekter å vedta forelegget, slik at saken havner i byretten. Der vil han ha prøvd om det er «utilbørlig oppførsel» å bruke uttrykket «svarte faen». Han hevder det ikke var rasistisk ment.

- Rasistisk

Baidoo oppfattet uttrykket som klart rasistisk. Hun mener hele pågripelsen var preget av at hennes hud er svart.

- Bankalarmen er utløst før med en hvit norsk renholder til stede. Da ordnet alt seg ved at hun oppga passord til vekterne, noe som ikke var nok i mitt tilfelle.

Egentlig var Baidoo bare sånn passe fornøyd med Riksadvokatens avgjørelse, selv om voldsanmeldelsen mot henne ble henlagt. Hun håpet på en sterkere reaksjon mot politimannen.

Lei hele saken

- Men jeg skulle ønske jeg kunne legge saken bak meg. Det har vært en psykisk påkjenning å gå og vente på en avgjørelse i ett og et halvt år.

I perioder har Baidoo vært forferdelig lei hele saken. Hun har kjøpt nye klær for ikke å bli kjent igjen på gata. Hatten hun har på seg i videofilmen fra arrestasjonen, har hun gitt bort til ei venninne.

- Men jeg er glad for all støtten jeg har fått i brev og i møte med folk på gata, sier hun.

<B>GODT MOT:</B> Den tidligere vaskehjelpen, nå sykepleierstudent Sohia Baidoo (22), er ved godt mot selv om politimannen som arresterte henne bringer saken inn for retten.