Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Håper PST begjærer siktet mor utlevert

PST har siktet moren til den syke 4-åring i Syria for deltakelse i terrororganisasjon. Det håper Abid Raja at kan få henne til Norge.

SYKE: Kvinnens barn, den mye omtalte syke fireåringen og hans søster (3), lever under forferdelige forhold i interneringsleiren al-Hol i det nordøstlige Syria. Foto: Privat
SYKE: Kvinnens barn, den mye omtalte syke fireåringen og hans søster (3), lever under forferdelige forhold i interneringsleiren al-Hol i det nordøstlige Syria. Foto: Privat Vis mer

PST har siktet en kvinne (29) som sitter i al-Hol-leiren i Nord-Syria sammen med sine to barn for deltakelse i en terrororganisasjon, meldte NRK i dag.

Kvinnen er mor til en fire år gammel gutt, som skal være alvorlig syk, noe som har fått mye oppmerksomhet.

Venstre-politiker Abid Raja er en av dem som har tatt til orde for å hente kvinnen og barna hjem.

HÅPER PÅ UTLEVERING: Venstre-politiker Abid Raja. Foto: Bjørn Langsem
HÅPER PÅ UTLEVERING: Venstre-politiker Abid Raja. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Nå sier han til Dagbladet at han håper utviklingen i saken kan gjøre det mulig.

- Jeg håper PST raskest mulig begjærer henne utlevert slik at hun kan komme til Norge og stilles for retten. Og at begge barna på denne måten kan bringes til trygghet, sier Abid Raja, som legger til:

- Jeg noterer meg også at Norges og en av verdens fremste terroreksperter, Thomas Hegghammer, til NRK i dag sier, at dette ikke er farlig for Norge. Og at det riktige å gjøre er å hente hjem alle barn sammen med sine mødre. Det er jeg som leder av OSSEs antiterrorgruppe helt enig i.

PST bekrefter

Kvinnen skal være siktet etter straffelovens §136a, for deltakelse i en terrororganisasjon. Den øvre strafferammen er seks år.

- Hun har fått endret status fra mistenkt til siktet, bekrefter Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, til Dagbladet.

- Det skyldes at man må ha status som siktet for å kunne innhente opplysninger, forklarer han videre.

Det er uklart om påtalemyndigheten vil etterlyse kvinnen internasjonalt, noe som ofte er første steg i å få personer utlevert til straffeforfølging i Norge.

- Det er kjent at det er flere norske kvinner og menn som er internasjonalt etterlyst for pågripelse for videre straffeforfølging i Norge. Jeg ønsker ikke å svare på om hun er det per nå, sier Hugubakken.

Hugubakken viser til at det i så fall er en beslutning som tas av det nasjonale statsadvokatembetet.

Dagbladet har vært i kontakt med embetet, som opplyser at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å få kvinnen begjært utlevert til Norge.

INGEN NÅDE: Konstituert første nestleder Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen i Frp sier at de ikke har noen sympati og at det ikke er noe rom for tilgivelse for kvinnene som har reist ned til Syria for å slutte seg til IS. Video: NTB Scanpix Vis mer

Nekter straffskyld

Dagbladet har foreløpig ikke lyktes i å få tak i kvinnens advokat, Nils Christian Nordhus, men han opplyser i en kommentar til NRK at kvinnen nekter straffskyld.

- Hun er glad for at PST vil finne ut hva som er skjedd. Hun er imidlertid fortvilet over at PST hittil har avslått hennes ønske om å bidra til etterforskningen gjennom avhør, sier Nordhus til statskanalen.

KrF: - Jobber for å få dem hjem

Parlamentarisk leder i KrF, Hans Fredrik Grøvan, minner om at siktelsen er utformet av PST.

- Den er utformet av PST på et rettslig grunnlag, som de har ansvaret for og må ikke kobles opp mot det politiske på noen måte, sier han.

- Fra KrFs side jobber vi vider med tanke på at vi ønsker å hente barnet, mora og søsteren hjem så fort som mulig. Det er umåtelig viktig at dette skjer raskt. Vi vet at gutten er svært syk og at forholdene i leiren er svært vanskelige. Vi jobber hver dag med å øve trykk på regjeringen til å fatten en beslutning om å hente henne og de andre mødrene og deres barn hjem, sier han.

Politisk dragkamp

Familien har vært gjenstand for mye medieoppmerksomhet den seinere tiden, og befinner seg i en politisk dragkamp.

MDG fremmet forrige uke et forslag om at kvinnen skal hentes hjem til Norge sammen med sin syke fire år gamle sønn, som skal lide av cystisk fibrose, og guttens søster.

Forslaget ble nedstemt i Stortinget.

- Når vi ikke gikk inn for å støtte forslaget fredag, så skyldes det de sikkerhetsmessige utfordringene rundt å gjøre et slikt vedtak. Det er en stor sikkerhetsutfordring, sier Grøvan.

- Åpner siktelsen noen politiske muligheter som kan gjøre det enklere å hente henne hjem?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Vi jobber i det politiske sporet. Det er ingen koblinger der i det hele tatt slik jeg ser det, annet enn at vi registrerer det PST gjør.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media