Russlands invasjon av Ukraina

- Håper Russland kollapser

Den russiske presidenten Vladimir Putin og hans nærmeste gikk til krig i Ukraina for å gjenopprette det russiske imperiumet. - Det beste er om Russland kollapser, sier Ilja Novikov.

SNUDD RUSSLAND RYGGEN: Den profilerte russiske advokaten llja Novikov er kjent for nordmenn som advokaten til spiondømte Frode Berg. Nå venter han på ukrainsk statsborgerskap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SNUDD RUSSLAND RYGGEN: Den profilerte russiske advokaten llja Novikov er kjent for nordmenn som advokaten til spiondømte Frode Berg. Nå venter han på ukrainsk statsborgerskap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Annonse

Ingen må lures til å tro at forhandlinger med Putin-regimet kan stoppe grusomhetene i den pågående krigen, er den klare beskjeden fra profilerte russiske advokaten Ilja Novikov:

- Så lenge Vladimir Putin og hans folk er ved makta i Russland, må krigen fortsette, sier Novikov til Dagbladet via en kryptert telefontjeneste.

Russisk lappeteppe

Den russiske advokaten Ilja Novikov ble kjent i Norge da han forsvarte spiondømte Frode Berg fra 2017. I tillegg har han forsvart den russiske opposisjonslederen og Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj, samt personer som er stemplet som «ekstremister» og den russiske organisasjonen Memorial, som fikk Nobels fredspris i fjor.

Da Russland gikk til angrepskrig mot Ukraina i februar i fjor, kuttet han alle bånd til hjemlandet.

- Putin og hans nære allierte vil aldri gi opp drømmen om et russisk storrike. Men det er på tide å skjønne at ideen om den russiske føderasjonen bør skrotes. Russland er et lappeteppe av regioner og ulike folkeslag, sier Novikov og fortsetter:

- Ja, alle snakker russisk, men det er ulike folk som tenker og føler forskjellig. Jeg tror det vil være bra om den russiske føderasjonen rives i stykker. Akkurat som oppløsningen av Sovjetunionen for drøye 30 år siden, sier Novikov.

Artem Moroz mistet begge beina i strid for Ukraina, men trener seg nå opp for å løpe Boston Maraton. Video: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet, Jesper Nordahl Finsveen/Dagbladet Vis mer

- Ikke forhandle

Advokaten vervet seg til det ukrainske forsvaret idet angrepskrigen startet, og har hatt ulike oppgaver. Nå gjør han det han er utdannet til, nemlig å være advokat.

- De fleste sakene er helt irrelevante i forhold til krigen, men jeg fortsetter min advokatpraksis her i Kyiv, sier Novikov, før han understreker at det i hovedstaden knapt er mulig å merke at landet er i krig.

- Men det er veldig annerledes andre steder. I Kherson og andre byer kjempes det hele tida og folk mister sine liv og sine hjem helt uten noen grunn. Derfor må vi bli kvitt Putin-regimet for alltid, sier Novikov.

Han understreker gang på gang at ingen må gå i forhandlinger med president Putin og hans folk.

- Da vil de bare trekke seg tilbake for en stund, for forberede et nytt og enda grusommere krig seinere. Det har vi ikke råd til. Krigen må fortsette til den russiske hæren ikke klarer å fortsette, sier Novikov.

TO MØTER: Ukrainas president Volodymdyr Zelenskyj deltar på toppmøte i Den arabiske liga før han reiser videre til Japan og G7-møtet. Foto: AFP Vis mer

Håper på demokrati

I framtida, etter at Putin-regime er historie, håper han at Russland vil bevege seg mot et demokrati, med ærlige politikere.

- Jeg håper jo det, men sjansene er dessverre små. Da må Aleksej Navalnyj komme ut av fengsel og sette i gang reformer. Han er den naturlige lederen av den russiske opposisjonen, sier Novikov og fortsetter:

- Historien viser oss at demokrater som kommer til makta etter autoritære og diktatoriske regimer får en kort bryllupsreise. Jeg ønsker Navalnyj lykke til, men sjansene er ikke gode. Jeg vet dette er veldig deprimerende tanker, men sånn er det dessverre med krig og diktatur, sier Novikov.

Blir i Ukraina

Den profilerte advokaten ble i desember i fjor etterlyst av Vladimir Putins Russland. Siden 2017 har Novikov vært mye i Ukraina, og flyttet dit i 2019, hvor han er gift med en ukrainer.

ETTERLYST: Slik ser etterlysningen av Novikov ut på det russiske innenriksdepartementets nettsider.
ETTERLYST: Slik ser etterlysningen av Novikov ut på det russiske innenriksdepartementets nettsider. Vis mer

- Det tar tid å få statsborgerskap på grunn av byråkrati, men jeg har oppholdstillatelse. Jeg kan også reise fra Ukraina, men det kommer ikke på tale. Ukrainske menn mellom 18 og 60 år får ikke forlate landet, så dette handler om moralsk støtte, sier Novikov og fortsetter:

- Det vil være ekstremt ukomfortabelt. Mange av mine venner og kolleger er skadd eller har mistet helsa på ulike måter i krigen. Det vil være helt galt om jeg reiser herfra.

- Kan ta livet mitt

Novikov har sporadisk kontakt med Frode Berg via sosiale medier. Til nordmenn har han følgende beskjed:

- Jeg opplever at folk er trøtte av denne krigen. Jeg ser det - og jeg skjønner det. Det er noe helt annet å være langt unna krigen. Da er det naturlig å være opptatt av seg sjøl og egne liv, sier han, men legger til:

- Vi ukrainere er svært takknemlige for all hjelpen vi har fått av Norge og nordmenn. Og her er det en ting som er viktig: Dette handler ikke om Zelenskyj og toppolitikere, men om at folk hjelper folk i en ekstrem situasjon. I krig. Folk mister venner, familie og hjem … Derfor er det veldig viktig at dere fortsetter å hjelpe det ukrainske folket.

IKKE SNAKK MED PUTIN: Den russiske stjerneadvokaten Ilja Novikov kuttet alle bånd til hjemlandet sitt dagen da Russland gikk til krig mot Ukraina. - Ikke prat med Russland. Putin må isoleres, sier han. Foto: Privat
IKKE SNAKK MED PUTIN: Den russiske stjerneadvokaten Ilja Novikov kuttet alle bånd til hjemlandet sitt dagen da Russland gikk til krig mot Ukraina. - Ikke prat med Russland. Putin må isoleres, sier han. Foto: Privat Vis mer

Når Dagbladet lurer på hvor lenge han tror krigen vil vare, svarer han som følger:

- Det er mange folk som sier at krigen er over i løpet av én eller to måneder, men det er uansvarlige løfter. Jeg er forberedt på at krigen kan ta livet mitt, og da vil krigen aldri ta slutt, for min del. Krigen må fortsette til Putin og regimet er borte. Ellers vil de bare trekke seg tilbake og forberede seg på en ny og enda mer grusom krig, gjentar Novikov.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer