Håper spekulantene taper kronekrigen

- Går spekulantene på et tap nå, vil det være godt for stabiliteten i norsk økonomi. LO-økonom Stein Reegård mener Norges Bank bør vinne nervekrigen mot valutaspekulantene som nå presser kronekursen ned i påvente av en renteøkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne gang bør spekulantene tape, ikke folk med bolig- og studielån, mener Reegård.

Reegård utelukker ikke at Norges Bank igjen kan komme til å sette opp renta. Den andre muligheten er at sentralbanksjefen har is i magen og holder seg i ro. LO-økonomen understreker at det ikke skal være noen automatikk i at renta settes opp når kronekursen faller under et bestemt leie. I går sank kronekursen målt mot ecu til 106,19 som er langt under det leiet valutaforskriften tilsier og som har ført til renteøkninger tidligere denne sommeren.

- Forskriften definerer ikke noe bestemt område for kronas svinging. Hensikten med det er at spekulanter skal være i villrede og lettere kunne tape penger.

Norsk børs- kringkasting

Reegård mener krisestemningen på valutamarkedet er sterkt overdrevet.

- Utviklingen er preget av overdrevne reaksjoner og sterk spekulasjon. Den er også hausset opp av media. Marienlyst er jo blitt rene Norsk børskringkasting som formidler helt tullete ting. Mange av dem som ytrer seg representerer også interesser i markedet og kan se seg tjent med uro.

LO-økonomen ser heller ikke noen poeng i å overdrive Bondevik-regjeringens styringsproblemer.
- Vel er det slik at regjeringen ikke har så god styring. Men så ille som den blir beskrevet er den ikke. Styringsproblemene er dessuten ikke av ny dato. Det burde heller ikke overraske at oljeprisen kan svinge nedover.

- Hva bør Norges Bank gjøre?

- Det er to alternativer. Det ene er å fortsette krigen mot spekulantene gjennom oppkjøp av kroner. Det andre er å forholde seg i ro, og la spekulantene i villrede, slik at de kan gå på betydelige tap. Hvis det lykkes, vil det være et godt tiltak for den framtidige stabiliteten.

Renta kan gå ned

- Noen mener situasjonen kan snu seg veldig fort, slik at renta går ned i igjen. Hva er din vurdering?

- Når valutakursen er drevet av spekulasjon, betyr det at det fort kan gå motsatte veien. Den store renteøkningen vi nå har hatt, gir også et større potensial for en svingning tilbake.

- Har Norges Bank vært litt for forutsigbare denne sommeren og gitt spekulanter for lett spill?

- Det ville hatt preg av etterpåklokskap å trekke slike konklusjoner. Jeg ser likevel at mange, med stor avstand til ansvaret, har sterke meninger om dette, sier Reegård.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer