Håper språket kan gjøre prostitusjonshverdagen tryggere under VM

Fagorganiserte prostituerte pugger engelsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
HVA ER DETTE? Ordet Cida Vieira lærer her kan trolig bli nyttig når VM-turistene ankommer. Foto: Reuters / Pilar Olivares / NTB scanpix
PÅ SKOLEBENKEN: Prostituerte Laura Maria do Espirito Santo (t.h.) og Cida da Silva (bak) er to av kvinnene som har satt seg på skolebenken for å lære engelsk. Foto: Reuters / Pilar Olivares / NTB scanpix
KJØNNSORD: På kurset lærer de prostituerte akkurat de ordene de trenger, mener lærer Igor Fuchs. Her demonstrerer han hva penis kan hete på engelsk. Foto: Reuters / Pilar Olivares / NTB scanpix
UTSTYR: De prostituerte lærer hva en rekke essensielt utstyr er på engelsk. Foto: Reuters / Pilar Olivares / NTB scanpix
KOMMUNIKASJON: Lærer Igor Fuchs håper at engelsktimene vil gjøre det lettere for de prostituerte å kommunisere med de tilreisende fotballsupporterne. Det vil også bedre de prostituertes sikkerhet. Foto: Reuters / Pilar Olivares / NTB scanpix
GOD STEMNING: Cida Vieira, Cida da Silva og Laura Maria do Espirito Santo er tre av deltagerne på engelskkurset. Alle deltagerne er med i organisasjonen Foreningen for prostituerte i (delstaten) Minas Gerais. Foto: Reuters / Pilar Olivares / NTB scanpix
NOTATER: Elevene følger nøye med i timen. Foto: Reuters / Pilar Olivares / NTB scanpix

(Dagbladet): Prostitusjon er lovlig i Brasil, men det hindrer ikke at mange av de prostituerte lever under svært krevende forhold.

I delstaten Minas Gerais har imidlertid en gruppe prostituerte tatt et særegent grep for å bedre arbeidsforholdene.

I Minas Gerais finner vi byen Belo Horizonte. England er blant lagene som skal spille VM-kamp i byen, der det ifølge The Independent finnes 23 bordeller. Totalt antas det å være omkring 2000 prostituerte i Belo Horizonte.

Lærer engelsk Organisasjonen APROSMIG - Foreningen for prostituerte i Minas Gerais - har nemlig arrangert engelskkurs for sine medlemmer før VM. Engelsktimene arrangeres i et kontorlokale i øverste etasje av et kjøpesenter, og det er frivillige Igor Fuchs som står for undervisningen.

- Vi begynte for oss selv, det var ingen som hjalp oss. Nå kan vi spise det vi vil og kjøpe de klærne vi har lyst på, sier resepsjonisten ved fagforeningen til The Independent.

Mange av kvinnene er blitt drevet ut i prostitusjon tidlig, og har svært begrenset skolegang - med ditto minimale engelskferdigheter.

Å beherske språk vil gjøre sexhandelen med tilreisende fotballsupportere lettere - men det vil også bedre sikkerheten, siden det vil være lettere å avklare premissene før en handel finner sted.

Fagorganisert Fagforeningsmedlemmene betaler en medlemsavgift på omkring 26 kroner i måneden. For det får medlemmene ubegrenset tilgang på kondomer - kanskje det aller viktigste sikkerhetstiltaket de kan iverksette.

For å komme inn i prostitusjonsområdet må du passere en portvakt. Det har ikke hindret flere prostituerte fra å bli skadd, voldtatt - og drept - på jobb:

- Det er sjelden, men det forekommer voldtekter, sier en prostituert til The Independent.

En 62-årig prostituert sier hun kjenner til minst to kvinner som er blitt drept på jobb. Og selv om sexsalg er tillatt, er hallikvirksomhet forbudt. Bordellene, som kalles «zonas», er i en gråsone.

- Selvsagt er jeg mot dette. Kvinnene utnyttes av de som driver zonaene, uttalte eksempelvis eksprostituerte Para Cleone på en konferanse om temaet nylig.

Demonstrasjoner Historien flere av kvinnene forteller kan oppsummeres slik: De prostituerte seg fordi de ikke hadde noe annet valg.

Brasil har hatt en kraftig økonomisk framgang i flere år, men store deler av befolkningen merker ingen verdens ting til de grønne tallene i hverdagen.

Det har også resultert i voldsomme demonstrasjoner mot at myndighetene bruker milliarder på et rådyrt fotball-VM - og «ikke har råd» til å sørge for at folk får skolegang, jobb, innlagt vann og et anstendig toalett å gå på.

Demonstrantene mener de 11 milliarder dollar som er brukt på arrangementet heller skulle vært brukt på programmer for landets fattige.

Barneprostitusjon Samtidig advarer veldedige organisasjoner også om en potensielt svært omfattende - og grov - utnyttelse av barn under VM.
Det foreligger forskjellige anslag på antall prostituerte i Brasil, men det antas å være omkring en million myndige, og opptil en halv million mindreårige, som selger sex i Brasil.

- Mødre eller andre slektninger har tilsynelatende ingen problemer med å ta med døtrene sine til et bordell. Det sees på som helt normalt, sier britiske Matt Roper til The Times.

Han driver organisasjonen Menina Danca, som kjemper for å gi barneprostituerte et bedre liv.

- En anleggsarbeider trakasserte meg helt til jeg ville gå ut med ham. Etter en stund ble jeg gravid. Pappa brydde seg ikke. For ham var det en færre munn å mette, sier en 13-årig jente til The Times.