Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gunnar Stålsett

Håper Stålsett havner i fengsel

Den tidligere biskopen får massiv støtte fra jurister og aktivister. De færreste av dem tror 84-åringen havner i fengsel. Brynjar Meling håper det - som martyr.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Oslo-politiet ber om 45 dagers ubetinget fengsel for tidligere biskop Gunnar Stålsett (84). Grunnen er at han i en årrekke ga arbeid til den ureturnerbare asylsøkeren Lula Tekle (55).

Stålsett må møte i retten 19. desember, skriver TV 2.

Saken, først omtalt av TV 2 torsdag, har ført til et hav av reaksjoner.

Stålsett sier til Dagbladet at hans medmenneskelighet og kristne tro gikk foran norsk lov da han valgte å a Tekle jobbe for ham i 14 år. Stålsett sier videre at han vil ta den straffen han får når den skal gå som tilståelsessak for Oslo tingrett.

BISKOP-PROFIL: Gunnar Stålsett (84). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BISKOP-PROFIL: Gunnar Stålsett (84). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Håper på fengsel

Om 84-åringen faktisk kan havne i fengsel er særdeles usikkert. Flere profilerte jurister og aktivister har nå kastet seg inn i debatten om hva slags straff den profilerte samfunnsdebattanten kan få.

Advokat Brynjar Meling omtaler den tidligere biskopen som dagens helt og erklærer «je suis Gunnar Stålsett». Den profilerte forsvarsadvokaten, mest kjent som advokat for mulla Krekar, sier han håper Stålsett tar seg en tur i fengsel.

- Her både tror og håper jeg at Stålsett tar seg en tur i fengsel. Det blir mye større symbolverdi og viser galskapen på en mye bedre måte. En betinget samvittighetsfange, eller en samvittighetsbot, er det lite schwung over. Tror kanskje Gunnar er enig med meg, skriver Meling.

Han mener både symbolverdien og heltedåden blir større om han faktisk må sone, og utdyper overfor Dagbladet.

- Hans valg om å stå fram med dette framstår bevisst for å sette dagsorden. Da blir symboleffekten langt bedre og markeringen langt sterkere hvis han faktisk går inn og soner i fengsel, sier Meling.

Martyr

Advokatprofil John Christian Elden mener en fengselsstraff er tull og sier til Dagbladet at det ikke er domstolens oppgave å skape martyrer.

- Dette er ikke en type sak der det ved første overtredelse brukes ubetinget fengsel. Det er ikke domstolenes oppgave å skape martyrer. Graden av straff i Norge henger sammen med graden av ondskap.

BER OM LOVENDRING: Advokat John Christian Elden, som også er vara på Stortinget før Høyre, mener politikerne må endre utlendingsloven. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BER OM LOVENDRING: Advokat John Christian Elden, som også er vara på Stortinget før Høyre, mener politikerne må endre utlendingsloven. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Begge mener straffeforslaget framstår streng, viser til saken mot Arne Viste, som ble dømt til ett års betinget fengsel for å ha gitt rundt 70 ureturnerbare asylsøkere jobb.

Viste må dermed ikke sone i fengsel, og flere profilerte advokater tror heller ikke Stålsett må det.

Ingen kommentar fra politiet

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen, som har ført saken for Oslo-politiet opplyser til Dagbladet at saken ennå ikke er berammet. Han er også forelagt kritikken fra flere jurister.

- Utover dette har vi ikke noen kommentarer, skriver Bentzen i en SMS til Dagbladet.

Tidligere justisminister, krimforfatter og jurist Anne Holt er klar på at politiet gjør jobben sin når de innstiller på ubetinget fengsel:

«Det er med forundring jeg ser all fortørnetheten rundt det faktum at politiet vil ha fengselsstraff for Gunnar Stålsett.

Påtalemakta skal forholde seg til lovgivningen. Det Stålsett har gjort bryter etter deres mening med denne. Det er med andre ord snakk om sivil ulydighet. Slik ulydighet, altså å bryte loven fordi man mener den er urettferdig eller feil, kan være moralsk høyverdig. Vurderingen av dette vil være individuell. Etter min mening har Stålsett gjort en edel handling. Edelheten følger jo også av at dette rimeligvis er en handling med negative konsekvenser for ham, muligens fengsel. Respekt!» skriver hun.

JOBBET ULOVLIG: Luka Tekne har jobbet for Gunnar Stålsett i 15 år. Nå risikerer han fengsel for ansettelsesforholdet. Tekne sliter med å forstå hvorfor. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Holt ber om at folk ikke klager på at myndighetene gjør jobben, sin men ber heller folk som er opprørt om å løpe til sin nærmeste stortingsrepresentant for å bidra til lovendring. Holt gjør det også klart at hun ikke tror Stålsett havner i fengsel.

- Tviler sterkt på en ubetinget straff. Viktigere er det nå at folk ser det absurde i at ureturnerbare flyktninger skal tvinne tommeltotter og leve på vår bekostning i uviss tid når de ønsker å jobbe og betale skatt, skriver Holt videre i tråden.

Kan ikke droppes

Advokat Brynjar Meling mener man ikke må se seg blind på lovgivningen som finnes.

- Det er ikke sånn at vi bare kan frafalle eller droppe straffebestemmelsen. Den gir også et vern for asylsøkere som er lette bytter og gjerne ofre for menneskehandel. Vi kan ikke legge til grunn at enhver arbeidsgiver har de samme edle motiver som Stålsett, sier han.

- Du anklages for å være en advokat som hyller lovbrudd. Er du det?

- En fornærmelse fra rett hold er som regel en kompliment. Jeg er i likhet med alle andre et politisk menneske og har mine standpunkter. I så måte er jeg maktkritisk, sier Meling.

John Christian Elden, som også er vararepresentant for Høyre på Stortinget, mener loven må endres.

- Her burde politikerne kjenne sin besøkelsestid og sørge for at de som har lovlig opphold i Norge mens søknader er under behandling eller uten at de kan sendes ut, kan arbeide og forsørge seg selv i stedet for at skattebetalerne må betale for lediggang.

Får støtte

Advokat Ketil Magnus Berg omtaler det som «ubegripelig» at Stålsett vil havne i fengsel.

- Det er ubegripelig at påtalemyndigheten vil sette pensjonert biskop Stålsett (84) i fengsel. Verken individual- eller allmennpreventive hensyn gjør det nødvendig med fengsel i den spesielle saken. Heldigvis er det retten som bestemmer, skriver han på Twitter.

Det mangler heller ikke på støtte til Stålsett fra politikere, professorer, aktivister og andre.

Generalsekretær i flyktninghjelpen Jan Egeland skriver at han er enig i tidligere KrF-leder Knut Aril Hareides omtale av Stålsett som «Norges samvittighet».

Både Venstre og SV vil nå endre loven for å sørge for at det blir mulig å gi midlertidig arbeidstillatelse til ureturnerbare asylsøkere.

Dersom en slik lovendring skjer før Stålsett eventuelt får en dom, vil den være til den tidligere biskopens gunst og dermed ha tilbakevirkende kraft.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media