Håper tekniske undersøkelser vil gi svar på hva som startet asylbrann

Politiet vil ikke si om avhørene i dag har ledet dem nærmere et svar.

TEKNISKE UNDERSØKELSER: Det drives etterslukking etter at det oppsto brann i et asylmottak i Hemsedal, men tekniske undersøkelser kan ikke gjøres før tidligst i morgen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TEKNISKE UNDERSØKELSER: Det drives etterslukking etter at det oppsto brann i et asylmottak i Hemsedal, men tekniske undersøkelser kan ikke gjøres før tidligst i morgen. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEMSEDAL (Dagbladet): I løpet av dagen i dag har politiet gjort taktisk etterforskning for å prøve å finne ut hva som har skjedd i forkant av brannen på Hemsedal statlige mottak natt til onsdag.  

Under pressekonferansen onsdag ettermiddag var politiet forsiktig med å si hva de har funne tut.

- Vi går ikke inn på det. Vi har i dag konsentrert oss om å hente inn informasjon, så vil vi naturligvis etterforske videre i morgen, sa regionlensmann Inger Lill Lanes i Hallingdal iunder pressekonferansen klokken 16.00.

Kripos kommer tidligst i morgen Da brannvesenet startet slukkingen av brannen i natt, var den eldste delen av bygget allerede overtent. De klarte å begrense spredningen av brannen, men besluttet å la en av fløyene brenne ned til grunnen.

- Vi håper nå at tekniske undersøkelser vil kunne gi noen svar, selv om det er ganske rasert, sa Lanes under pressekonferansen.

Den tekniske etterforskningen har de vært nødt til å vente med fordi brannruinene fortsatt er for varme til at det er mulig å undersøke dem.

Politiet etterforsker saken med Sverige-brannene frisk i minne, men har ingen grunn til å tro at brannen er påtent. Likevel har de koblet inn Kripos i etterforskningen.

- De vil tidligst komme i morgen, for da er åstedet kaldt nok, forklarte regionlensmannen.

Meldt klokken halv to Det var cirka klokken halv to i natt at politiet først fikk melding om brannen på Hemsedal statlige asylmottak på Tun i Hemsedal. Alle de 162 beboerne ble reddet ut, og er nå innkvartert på forskjellige plasser i bygda.   

Det er kun kjøkken- og administrasjonsdelen av mottaket som er ødelagt av brannen. Fløya hvor asylsøkerne bor, står helt uskadd - mye på grunn av godt arbeid fra brannvesenet og en skillevegg som har stanset flammene fra å spre seg. Brannmannskapene vil trolig være på brannstedet også utover kvelden.

- Vi driver fortsatt og slukker små branner som blusser opp, og regner med at det vil være noen der utover kvelden, så vi kan ikke slappe av ennå, sier innsatsleder Dag Botnen for brannvesenet under pressekonferansen.  

Usikkert Det er foreløpig usikkert når asylsøkerne kan flytte tilbake til mottaket igjen, men ordfører Oddvar Grøthe opplyser til NTB at bygget trolig er brukbart fortsatt.

Mottaket som brant i natt, har vært i drift i seks år, og drives av VAM AS. I tillegg har kommunen fått tre nye mottak i forbindelse med flyktningkrisen i høst. Det har gjort at den lille fjellkommunen med omtrent 2400 fastboende nå har cirka 600 asylsøkere bosatt i kommunen.

HÅPER: Brannstedet er ganske rasert, men lensmann Inger Lill Lanes håper det går an å finne svar på hva som startet brannen likevel. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
HÅPER: Brannstedet er ganske rasert, men lensmann Inger Lill Lanes håper det går an å finne svar på hva som startet brannen likevel. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer