Høyesterettsdommer i SMS:

«Håper Ukraina slettes fra kartet»

Høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy (67) beskylder sin ukrainske kone Nataliia (41) for å ha forgiftet ham. I private meldinger skrev han at «Putin er på rett vei til å desatanisere Ukraina» og at han «håper Ukraina slettes fra kartet».

HEVDER FORGIFTELSE: Den profilerte høyesterettsdommeren Jens Edvin A. Skoghøy hevder han ble forgiftet. Foto: Aleksander Andersen / NTB
HEVDER FORGIFTELSE: Den profilerte høyesterettsdommeren Jens Edvin A. Skoghøy hevder han ble forgiftet. Foto: Aleksander Andersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skoghøy er dommeren i Høyesterett med lengst ansiennitet, og er domstolens stedfortredende leder. Når han trer inn i den rollen, er han rangert som nummer fire etter kongen, stortingspresidenten og statsministeren.

Han har vært i studiepermisjon siden i høst.

18. oktober ble han akuttinnlagt etter å ha fått et illebefinnende, sa han til Rett24 og iTromsø.

- Blodprøven viste rester av et bedøvende middel. Eksakt hvilket vet man ikke, det tar noen måneder å analysere. Men jeg har ikke tatt noen form for smertestillende siden en trafikkulykke i 2001, sa han til mediene forrige uke.

Det fantes bare én forklaring, ifølge ham: At stoffet var tilført utenfra. Og han kom med alvorlige anklager mot sin kone, Nataliia Skoghøy: Hun sto bak med et økonomisk motiv, hevdet han.

Høyesterettsdommeren hevdet videre at Nataliia, som han møtte på et datingnettsted i 2018, hadde stukket av etter å ha blitt konfrontert med anklagene, og at hun hadde gjort seg utilgjengelig. Også for Statsforvalteren som skal kunngjøre separasjonen.

Men kort tid etter at saken ble kjent, kom Dagbladet og en rekke medier i kontakt med henne.

Hun avviser anklagene på det sterkeste, og mener Skoghøy har sitt eget motiv for å gå ut med saken:

Sendte grove meldinger

Mandag skrev Dagbladet at Skoghøy sendte kona en rekke meldinger i oktober, november og så seint som i desember, der han blant annet konfronterte henne med at hun, ifølge ham, forsøkte å ta livet av ham.

Nå har Dagbladet fått tilgang til flere meldinger dommeren sendte kona, 17. november. Der kommer Skoghøy, som er en av Norges mest innflytelsesrike jurister, med grove prorussiske meldinger til ukraineren:

«I think Putin is on track. Earlier his goal was to denazifise Ukraine. Now he tells that the goal is to desatanifise (desatanifisere) Ukraine. On this point he is spot on, but has a big job to do.»

«People from Ukraine are from hell!»

«I hope that the war with Russia ends with that Ukraine is deleted from map!!!»

Meldingene ble sendt over et par timers mellomrom.

- Sendt i fortvilt sinne

Dagbladet har sendt Skoghøy følgende spørsmål om meldingene:

  1. Hvorfor sendte du dem?
  2. Har du slike holdninger overfor ukrainere?
  3. Hvis ikke, er det uansett skikket at du, som høyesterettsdommer, sender slike meldinger?
  4. Vil ikke det kunne så tvil om din habilitet i behandlingen av potensielle Ukraina-saker i framtida?

Skoghøy bekrefter å ha sendt meldingene. Han sier at de ble sendt i fortvilt sinne av en mann som så vidt hadde overlevd et giftangrep fra sin kone.

Han svarer følgende:

«På det tidspunktet satt giften fremdeles i kroppen og reduserte min dømmekraft og fungering. Jeg var fortsatt syk og nedbrutt. Selv om giften er ute av blodet etter et par dager, går det et par måneder før virkningen er ute av kroppen. Selvsagt gir ikke meldingene uttrykk for mitt syn på ukrainere. Det er meldinger som er skrevet av en syk og nedbrutt mann med betydelige abstinensproblemer. Det er først nå - to måneder etter siste giftinntak - at jeg ikke lenger er påvirket av giften», skriver han i en tekstmelding til Dagbladet.

PUTIN: Russland hevder at Putin har besøkt Krim-brua etter eksplosjonen i høst. Nå sår innenriksministeren i Ukraina, Anton Gerashchenko, tvil. Vis mer

Ukjent hvilken gift det gjelder

Dagbladet har spurt Skoghøy om legene har gitt ham beskjed om hva slags stoff han skal ha fått i kroppen etter den angivelige forgiftningen.

«Nei, ikke ennå. Da jeg ble utskrevet, ble det opplyst at det ville ta 2-3 måneder å finne ut av dette. I begynnelsen av januar skal jeg til Ullevål for endelig kontroll av at jeg ikke er påført skader og er frisk. Giften sitter så lenge i kroppen at slik kontroll ikke kan tas tidligere. Da er det nesten 3 måneder siden siste giftinntak», svarer han.

Dagbladet var tidligere i uka i kontakt med Ullevål sykehus, som sa at de ikke kan uttale seg om saken.

Dagbladet har videre sendt sykehuset et generelt spørsmål og spurt om saksgangen i et slikt analysearbeid.

- På generelt grunnlag vil dette være avhengig av flere faktorer, blant annet hvilken substans det er mistanke om og hvilke analysemetoder som er tilgjengelig. Prøver som tas av pasienter på et sykehus vil enten bli analysert ved lokalt sykehuslaboratorium eller sendes videre til et annet laboratorium i Norge eller utlandet dersom det som er bestilt analyser som ikke utføres lokalt. I noen tilfeller kan det være behov for spesialanalyser som kan være både tid- og ressurskrevende, svarer overlege Ilah Nygaard ved seksjon for klinisk farmakologi ved Ullevål sykehus.

Politiet etterforsker

Skoghøy har tidligere sagt til Dagbladet at familien tok kontakt med politiet dagen etter at han kom hjem fra ei uke på sykehuset.

- Politiet er koblet inn i saken, men jeg ønsker ikke en straffesak, har han sagt.

Politiinspektør i enhet Øst i Oslo politidistrikt, Per Thomas Omholt, sier til Dagbladet torsdag at saken etterforskes og at Skoghøy fortsatt har status som fornærmet, men vil ikke si om de har mistenkte i saken, av hensyn til etterforskningen.

Det er ikke tatt ut siktelse mot noen.

Nataliia sier at hun selv vil ta saken videre, og at Skoghøy «må svare for den falske informasjonen han har gitt til media».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer