Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper ungdommene har hatt flaks

Ni ungdommer har vært savnet i godt over tolv timer i Porsanger. Politiet mener ungdommene må ha hatt flaks dersom de skal ha funnet en hytte.

 BRIEFING:  Innsatsleder Siri Ulverud briefer mannskaper fra heimvernet og reinpolitiet ved utgangspunktet for leteaksjonen i Porsanger. Foto: Petter Vatn
BRIEFING: Innsatsleder Siri Ulverud briefer mannskaper fra heimvernet og reinpolitiet ved utgangspunktet for leteaksjonen i Porsanger. Foto: Petter Vatn Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leteaksjonen etter de de ni ungdommene på 17 til 22 år fra Hammerfest fortsetter utover natten, om enn begrenset på grunn av værforholdene.

Det er fortsatt ikke gjort noen funn i 1-tiden, men bedre værforhold gjorde at leteaksjonen da kunne trappes opp. Det ble sendt inn nye letemannskaper fra øst og vest for Skaidivannet i fjellområdet ved Indre Billefjord i Porsanger.

- Vi har mannskaper ute i aktivt søk nå. I løpet av nattetimene håper vi at vi kan gjennomgå alt av hytter og gammer i området. Fortsatt er det sånn at det er storm og snøbyger. Det er opphold, men det er i korte perioder. Været gjør at vi ikke kan søke over alt, sier stabssjef Terje Wikstrøm i Vestfinnmark politidistrikt til Dagbladet.

Hovedredningssentralen Nord-Norge håper å kunne ha et Sea King-helikopter i lufta i 5-tiden fredag morgen. Blir det bedring i værforholdet før den tid, vil dette skje tidligere.

Utover natten må letemannskapene selv avgjøre når og hvor det er trygt å lete, får Dagbladet opplyst i 0.30-tiden. Været er svært ustabilt, og det er dermed vanskelig med en koordinert leteaksjon.

- Håpet er at vi skal få en lykkelig utgang, sier Wikstrøm, vel vitende om at situasjoen er kritisk når det er over 16 timer siden ungdommene ble meldt savnet.

Ikke fjellvant - Vi håper de er i en hytte, gamme eller lignende. Hvis ikke er situasjonen veldig alvorlig. I det været som er nå er det ikke mye sikt. De må ha hatt flaks og nærmest kjørt rett på en hytte eller gamme, sier han.

Ungdommene fra Hammerfest var på hyttetur i Skaidi-området da de kjørte ut på skuterturen.

- Jeg vil ikke definere det som veldig fjellvante folk. Det ser vi jo også ut fra at enkelte var veldig dårlig kledd. Det har vi fått vite av folk som var sammen med dem, men ikke ble med på turen, sier Wikstrøm.

Vurderer å bruke F16-fly - Så snart værforholdene tillater det, vil vi sette i gang fullt søk igjen. Vi har et Sea King-helikopter på vent, og vurderer også om vi skal bruke et Orion-fly fra Andøya eller F16 fra Bodø. Det blir trolig ikke aktuelt i løpet av natten, sier Ørjan Delbekk ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til Dagbladet.

Han vurderer situasjonen som svært alvorlig, særlig ettersom flere i følget skal være dårlig kledd.

- Vi håper fortsatt at de har tatt seg inn i en hytte eller gamme i området. Det er vårt håp. Hvis de ikke har gjort det, er det verre, sier Delbekk.

- Veldig kritisk Ordfører Mona Skanke i Porsanger fikk like før 20.30 en statusoppdatering som ikke innneholdt godt nytt.

- Situasjonen er veldig kritisk, står det, sa Skanke til Dagbladet.

- De har satt letingen på vent og ingen er foreløpig funnet. Vi får bare håpe at de har klart å finne seg ly og holder sammen, sa ordføreren i 20.30-tiden.

Det er knapt nok sikt i området. Vinden tar i kraftige tak og gjør at sikten begrenses til drøyt tre meter, får Dagbladet opplyst.

De ni sitter fast i fjellområdet like ved Billefjord i Porsanger, like nordvest for Lakselv. Søket konsentreres rundt Skaidivann.

Håper Operasjonsleder Roger Johnsen bekrefter også at det er svært vanskelig å finne ly i området.

- Hvor lenge kan ungdommene klare seg?

- Det er vanskelig å si. Hvis de har kommet seg inn i en hytte, så håper vi de kan klare seg bra, sier han til Dagbladet.

Men det å finne en hytte i snøstorm i dette området, er litt som å lete etter nåla i en høystakk.

- Det er det. Men det er det vi kan håpe og tro på. Vi må iallfall håpe på det, sier operasjonslederen.

- Aldri vært ute for slikt uvær Uværet som herjer området er svært kraftig.

- Jeg har snakket med lokale folk som sier de aldri har opplevd så kraftig uvær i dette området tidligere. De savnede er også omgitt av dårlig vær på alle kanter, sier sivilforsvarsinspektør Stein Are Berg til Dagbladet.

Sivilforsvaret i Vest-Finnmark bistår letemannskapene med varmetelt og forsyninger, men kan i liten grad bistå i kommunikasjonskollapsen stormen har medført.

Enormt område Det voldsomme uværet har blant annet satt 18 mobilmaster ut av drift. Det er også uværet som gjør at søkeforholdene er tilnærmet umulige.

Området det dreier seg om, som politiet har pekt ut etter å ha analysert hvilke basestasjoner som ble brukt da nødanropet ble ringt inn, er svært stort. Det dreier seg om et flere milt stort område nesten blottet for vegetasjon.

- Det er ikke lett å finne ly når det blåser på som nå, sier Johnsen.

Overrasket De ni ungdommene, i alderen 17 til 22 år, satte ut på skutertur i dag morges. De ble overrasket av et voldsomt uvær, som også har satt mobilnettet ut av drift i området.

- Forholdene er veldig dårlige i området. Det at det er så dårlig vær, og at vi vet at noen av dem ikke er så godt kledd, gjør det til en veldig kritisk situasjon, sier ordføreren.

De savnede ungdommene er alle være fra Hammerfest.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media