Russland og hacking

- Håper vårt demokrati er sterkere enn hva som planlegges i Moskvas mørke korridorer

Norske forskere vil roe gemyttene etter amerikanske advarsler.

KRITISK TILNÆRMING: Norske forskere advarer mot å legge for mye i advarslene fra amerikansk etterretning om framtidig hackerangrep fra Russland og president Vladimir Putin. Foto: AFP PHOTO / Sputnik / Mikhail KLIMENTIEV / NTB Scanpix
KRITISK TILNÆRMING: Norske forskere advarer mot å legge for mye i advarslene fra amerikansk etterretning om framtidig hackerangrep fra Russland og president Vladimir Putin. Foto: AFP PHOTO / Sputnik / Mikhail KLIMENTIEV / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): President Vladimir Putin ga personlig ordre om cyberangrep for å påvirke valgutfallet i USA, heter det i en nedgradert amerikansk etterretningsrapport.

Deler av en hemmeligstemplet rapport ble offentliggjort fredag etter at lederne for etterretningstjenestene hadde hatt et møte for å orientere påtroppende president Donald Trump.

Etterretningsrapporten slår fast at russiske myndigheter forsøkte å undergrave valgkampen til Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton slik at republikaneren Trump skulle vinne valget.

I rapporten framgår det at russernes forsøk på å påvirke valget skjedde gjennom både bruk av nettroll for å spre propaganda, men også ved å lekke hackete dokumenter via Wikileaks.

Men rapporten konkluderer ikke med hvorvidt Russland lyktes med sin strategi, og avslører heller ikke bevisene som ligger til grunn for analysen.

Advarer allierte

I tillegg til å redegjøre for etterretningstjenestenes analyse av Russlands aktivitet, advarer rapporten andre allierte:

- Vi mener Moskva vil benytte seg av sine erfaringer fra kampanjen mot presidentvalget til å påvirke andre land, inkludert USAs allierte og deres valgprosesser, står det i rapporten.

Men norske Russland-eksperter advarer mot å legge for mye i denne advarselen.

- Det er på tide å stoppe opp og se hva som skjer før vi spekulerer i hva som skjer framover. Russland gjør mye galt og kritikkverdig, men vi må ikke mane fram en tepri om at de kommer til å undergrave europeiske demokratier i årene framover, sier NUPI-forsker Julie Wilhelmsen til Dagbladet, og legger til:

- Vi burde være mer opptatt av å vedlikeholde vårt eget demokrati enn hvordan andre kan komme til å ødelegge vårt demokrati utenfra.

Oppfordrer til kritisk blikk

Wilhelmsen får støtte fra Lars Rowe ved Fridtjof Nansens Institutt.

- Jeg håper vårt demokrati og meningsutveksling er sterke enn at det står og faller på hva som planlegges i Moskvas mørke korridorer, sier Rowe.

Forskeren mener Norge må ha selvtillit og tro på at vi klarer å stå imot eventuelle pressfaktorer.

- Jeg håper den kritiske norske offentligheten har en større motstandskraft enn deler av den amerikanske velgermassen.

Rowe påpeker at han ikke har lest rapporten selv ennå, men understreker at den offentlige rapporten heller ikke presenterer bevisene som ligger til grunn for konklusjonene.

- Det er umulig å vurdere troverdigheten til de amerikanske etterretningsrapportene uten å ha tilgang til bevisene. Før de legge fram, må vi forholde oss kritiske til rapporten, sier Rowe.

- Uaktsomt av republikanerne

Påtroppende president Donald Trump påpekte i etterkant av framleggelsen av rapporten at etterretningstjenestene ikke har vurdert hvilken effekt denne påståtte kampanjen har hatt.

GRATULERER: Vladimir Putin gratulerer USA og Donald Trump med valget. Han håper nå at forholdet mellom USA og Russland kan normaliseres. Video: CNN Vis mer

- Selv om Kina og Russland og andre land og grupper stadig forsøker å bryte seg inn i nettinfrastrukturen til myndighetene, næringslivet og organisasjoner, inkludert Demokratenes nasjonalkomité, har dette overhodet ikke påvirket resultatet av valget, sa Trump fredag.

Senere på dagen fulgte han opp – på Twitter – og la i stor grad skylden på Demokratene selv for at de ble hacket.

- Grovt uaktsomt av Demokratenes nasjonalkomité tillot at hackingen fant sted. Republikanernes nasjonalkomité hadde solid beskyttelse!

HACKING: Under en pressekonferanse ved Det hvite hus fortalte president Barack Obama i dag at han personlig fortalte president Putin at dersom hackingen ikke stanset ville det bli seriøse konsekvenser. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer