Russland og hacking

- Håper vårt demokrati er sterkere enn hva som planlegges i Moskvas mørke korridorer

Norske forskere vil roe gemyttene etter amerikanske advarsler.

KRITISK TILNÆRMING: Norske forskere advarer mot å legge for mye i advarslene fra amerikansk etterretning om framtidig hackerangrep fra Russland og president Vladimir Putin. Foto: AFP PHOTO / Sputnik / Mikhail KLIMENTIEV / NTB Scanpix
KRITISK TILNÆRMING: Norske forskere advarer mot å legge for mye i advarslene fra amerikansk etterretning om framtidig hackerangrep fra Russland og president Vladimir Putin. Foto: AFP PHOTO / Sputnik / Mikhail KLIMENTIEV / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): President Vladimir Putin ga personlig ordre om cyberangrep for å påvirke valgutfallet i USA, heter det i en nedgradert amerikansk etterretningsrapport.

Deler av en hemmeligstemplet rapport ble offentliggjort fredag etter at lederne for etterretningstjenestene hadde hatt et møte for å orientere påtroppende president Donald Trump.

Etterretningsrapporten slår fast at russiske myndigheter forsøkte å undergrave valgkampen til Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton slik at republikaneren Trump skulle vinne valget.

I rapporten framgår det at russernes forsøk på å påvirke valget skjedde gjennom både bruk av nettroll for å spre propaganda, men også ved å lekke hackete dokumenter via Wikileaks.

Men rapporten konkluderer ikke med hvorvidt Russland lyktes med sin strategi, og avslører heller ikke bevisene som ligger til grunn for analysen.

Advarer allierte

I tillegg til å redegjøre for etterretningstjenestenes analyse av Russlands aktivitet, advarer rapporten andre allierte:

- Vi mener Moskva vil benytte seg av sine erfaringer fra kampanjen mot presidentvalget til å påvirke andre land, inkludert USAs allierte og deres valgprosesser, står det i rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer