BOMKAOS: Siv Jensen om bompengekaoset. Reporter: Trym Mogen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

- Håper Venstre tenker seg om én gang til

Siv Jensen (Frp) holder fast ved at partiet er ferdig med bompengeforhandlingene, selv om Venstre ikke stiller seg bak avtaleskissen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag kunne en smilende Siv Jensen meddele at Fremskrittspartiet hadde godtatt et utkast til en løsning på bompengestriden. Regjeringspartienes forhandlinger om bompenger har foregått siden før sommeren.

Likevel startet uka med en regjering i full splid: Venstre er ikke enig. Partiet vil forhandle videre om skissen.

Det store spørsmålet er: Vil det bli en regjeringskrise på grunn av bompenger?

<strong>I STUDIO:</strong> Her er programleder Fredrik Solvang i gang med utspørringen av Siv Jensen. Foto: Trym Mogen / Dagbladet.
I STUDIO: Her er programleder Fredrik Solvang i gang med utspørringen av Siv Jensen. Foto: Trym Mogen / Dagbladet. Vis mer

Mandag klokka 19.45 møtte Frp-lederen til partilederutspørring hos NRK.

Under utspørringen vil ikke Jensen gå inn på avtalens innhold før de er ferdige med den og den kan offentliggjøres, men hun ville fortelle om Frp's ambisjoner:

- Vi ønsker både lavere takster, ønsker å slette gjeld, ønsker å legge ned flere bomprosjekter. Vi ønsker rett og slett at folk skal oppleve at de får sitte igjen med litt mer i egen lommebok enn de nå opplever, sa Jensen.

Vil ikke forhandle videre

Selv om Høyres Jan Tore Sanner i morges var krystallklar på at alle de fire partiene har et ansvar for å finne en løsning, holder Jensen på sitt:

- Vi blir ikke tvunget til noe som helst. Vi er nå ferdig forhandlet, sier Jensen på vei ut fra NRK, og legger til at det hadde vært hyggelig å snakke om andre saker mot slutten av valgkampen.

Flere ganger sier Jensen at hun håper Venstre vil tenke seg om.

- Vi kom til et punkt hvor vi gikk i ring. Da var tiden kommet til å forankre det. Så erkjenner jeg at når partiene har tatt dette bakover, har det vært ulike tilbakemeldinger i partiene. Men det er nå en gang der vi er. Så håper jeg, selv om Venstre så langt har gitt uttrykk for at de er uenige i dette, at de tenker seg om én gang til, sier Jensen og begrunner dette med at skissen vil bety mer penger til kollektivsatsing i de store byene og mindre bompengebelastning.

På spørsmål om hun opplever at Venstre-leder Trine Skei Grande støtter bompengeskissen, svarer Jensen:

- Jeg opplever det Venstre har sagt, at Venstre ikke er enige. Og det må vi forholde oss til. Jeg håper samtidig at Venstre tenker seg om én gang til, sier Jensen.

- Kommer ikke lenger

- Jeg har ikke noe nytt å meddele siden vi hadde landsstyremøtet i går, og nå skal jeg inn i partilederutspørring, sa Jensen på vei inn til partilederutspørringen.

Statsminister Erna Solberg (H) ga søndag beskjed om at ingen av partiene i regjeringen kan presse på plass de andre med et ultimatum.

På spørsmål om partiene er tilbake ved forhandlingsbordet, svarte Jensen nei.

- Vi har forhandlet gjennom to måneder. Som jeg sa i går, så kom vi til et punkt hvor vi begynte å gå i ring. Dere i media har spurt meg hver eneste dag om det snart kommer en løsning. Vi var kommet til et punkt hvor vi var nødt til å skjære gjennom. Vi kjenner hverandres posisjoner. Det lå en skisse i bordet som vi var enige om at vi skulle sjekke bakover i partiene våre og det har vi nå gjort.

Jensen hevdet at de hadde kommet til et punkt hvor de ikke har hatt noe nytt å snakke om lenger.

- Da handler det om å skjære gjennom. Og hovedpoenget handler om at vi skal øke kollektivsatsingen i de største byene og få ned bompengebelastningen for vanlige folk.

- Vi har forhandlet. Men vi kommer ikke lenger. Nå må vi skjære gjennom, avsluttet Jensen.

Høyre avventer

Statsminister Erna Solberg (H) har sagt at alle de fire partiene skal behandle bompengeskissen, og at hun avventer tilbakemeldingene før hun sier noe mer om innholdet. Høyre vil ikke si noe om skissens innhold, men sier de er med på den, om de andre regjeringspartiene er med.

Frp er altså med, Venstre-nestleder Ola Elvestuen har slått fast at partiet ikke stiller seg bak bompengeskissen, mens KrF ikke har gått ut med sitt ståsted. Leder Kjell Ingolf Ropstad hadde søndag kveld et telefonmøte med KrFs landsstyre, men ville ikke si om partiet stiller seg bak skissen, da han møtte pressen etterpå.

Stridspunktet

Som Dagbladet omtalte i går, er punktet Venstre har størst problemer med, at det med Frp's bompengeskisse blir billigere å kjøre bil inn til de store byene. Det kan nemlig føre til økning i biltrafikken, noe som vil være, i strid med det såkalte nullvekstmålet fra Granavolden-erklæringen: «Regjeringen har som mål at all vekst i persontrafikken i byene skal tas av kollektivtransport, sykkel og gange».

Ifølge VG har skissen en samlet ramme på mer enn 20 milliarder kroner over ti år. Ti milliarder kroner skal brukes på å øke statens andel av finansieringen av storbypakkene fra 50 til 70 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer