- Håper Venstre trosser Sponheim

Nei til EU skuffet. Jasiden jubler over partilederens forsiktige EU-ja.

BER LANDSMØTE TROSSE SPONHEIM: Leder i Nei til EU Heming Olaussen.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
BER LANDSMØTE TROSSE SPONHEIM: Leder i Nei til EU Heming Olaussen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag kom Venstre-leder Lars Sponheim ut av EU-skapet og erklærte at han forsiktig hadde tvilt seg fram til et ja til EU.

- Jeg tror jeg vil stemme ja ved neste korsvei, konkluderte Sponheim.

EUs utvidelser østover, Tyrkias medlemskap og unionens arbeid som brobygger mellom den vestlige og muslimske verden sto sentralt.

Jubel
I ja-leiren jubles det over at lederen for tradisjonsrike neipartiet skifter ham.

- Jeg synes dette var veldig bra. Fra å være verdens største tviler har han blitt ubetinget ja-mann. Det er et langt steg. Jeg
vil også gi han honnør for å ha mange interessante betrakninger rundt EU som prosjekt, sier leder i Europabevegelsen Grete Berget til Dagbladet.no.

Folkestyre
Leder i Nei til EU tar i mot budskapet med skuffelse, når Dagbladet.no ringer ham.

- Jeg håper landsmøtet i Venstre trosser Sponheim og heller legger mer vekt på folkestyre og nære ting. Det virker ikke som om han har noen tro på at Norge blir EU-medlem på lenge, sier leder Heming Olaussen.

- Jeg tror ikke landsmøtet blir for, bare fordi Sponheim blir ennå sterkere for når Tyrkia blir med i 2040 eller -50, sier Olaussen.

Vil med før Tyrkia
Ja-leder Berget har også en utfordring til Sponheim.

- Han sier at det er ting som EU må ordne opp i før vi kan bli medlem. Det synes jeg er snevert. Vi må jo være med å ordne opp i det, vi må være med å gjøre jobben, sier Grete Berget, og sikter blant annet til utfordringen med å få Tyrkia med i EU.

Den samme utfordringen får han fra Unge Venstre, som er tilhengere av norsk medlemskap. Leder Anne Solsvik, mener Sponheim tar for mange forbehold når han nå sier ja.

- Jeg er veldig glad for at han sier at han vil si ja ved neste korsvei, men det er kjedelig at han ikke vil være med å tilrettelegge
for denne korsveien, sier Solsvik til Dagbladet.no

Mange ikke bestemet seg
Solsvik tror dessuten at Sponheims tale ikke vil få store konsekvenser i forhold til landsmøtets stemmeavgivning i EU-spørsmålet på søndag.

- Her i salen er det mange som vil tenke mye på EU denne helga, selv etter det Lars har sagt. Jeg tror det er mange som ikke har bestemt seg, sier hun.

- UTFORDRER SPONHEIM: Leder i Europabevegelsen Grete Berget. Foto: Europavbevegelsen
- UTFORDRER SPONHEIM: Leder i Europabevegelsen Grete Berget. Foto: Europavbevegelsen Vis mer

Tidligere Venstre-leder og stortingsrepresentant Odd Einar Dørum mener Sponheims ja til EU slett ikke er et så tydelig ja som mange skal ha det til.

- Han forbeholder seg retten til å stemme ja hvis vi har et EU som skinner, men at det ikke er riktig å bli med nå. Dermed skiller han mellom en nåtidsvurdering og en framtidsvurdering. Samtidig sier han at han stoler på at salen gjør en skikkelig vurdering når hver og en skal gjøre sine valg, sier Dørum til Dagbladet.no.