Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Håper verdens ledere har forstått alvoret

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er glad for at klimaforhandlingene på Bali endte med enighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er glad for at klimaforhandlingene på Bali endte med enighet. Nå håper han at verdens ledere har forstått behovet for en ambisiøs og bindende klimaavtale i 2009.

- Jeg er glad for at det nå er enighet om en timeplan for å komme fram til en ny klimaavtale i København i 2009. Norge vil arbeide intenst for at det skal bli en ambisiøs avtale med store, tallfestede krav til utslippskutt og at alle de store utslippslandene er med, sier Stoltenberg til NTB.

Selv om de fleste miljøvernorganisasjoner er skuffet over hvor få klare mål som ble bestemt på Bali etter en dramatisk sluttspurt i forhandlingene lørdag, er Stoltenberg optimistisk med tanke på en ny og bindende klimaavtale om to år.

- Jeg er optimistisk. Det er nå mange land som mener vi trenger å ta store kutt i utslippene. Jeg tror og håper at mange av verdens ledere har tatt det fulle alvoret inn over seg etter at ytterligere vitenskapelig dokumentasjon viser hvor farlig drivhuseffekten er.

- Burde gått lenger


Lørdagens forhandlinger var svært tøffe. Utviklingslandene krevde klare forpliktelser fra de rike landene, mens USA til slutt ga etter for presset. Stoltenberg innrømmer at Norge sammen med EU under klimamøtet på Bali har arbeidet for å få til en avtale som gikk lenger i å legge føringer og målsettinger for hvor man burde ende opp i 2009.

- Det lyktes vi ikke med. Men likevel er jeg glad for at man er i gang. Nå starter vi på nyåret og har to år på oss til å lage en ny avtale, sier Stoltenberg.

- Jeg husker da Kyoto-avtalen ble vedtatt på 1990-tallet. Det var mye usikkerhet og skuffelse, men vi fikk gjennom en avtale, sier Stoltenberg som understreker at det er helt avgjørende at store utslippssyndere som USA og Kina velger å binde seg til Kyoto-avtalens etterfølger. Bak Kyoto-avtalen står land som bare står for 30 prosent av de samlede utslippene.


Tror på USA


På Bali gikk USA til slutt med på å delta i prosessen videre. Stoltenberg sier han i alle møter med amerikanske politikere bringer klimaspørsmålet på banen.

- Det kommer stadig sterkere krav i USA om å påta seg utslippsforpliktelser. Jeg tar opp denne saken i alle samtaler med amerikanerne, sier statsministeren.

Han mener USA med lørdagens avtale viser interesse for å bidra til utslippskutt.

GLAD FOR ENIGHET: Statsminister Jens Stoltenberg håper verdens ledere har forstått behovet for en ambisiøs og bindende klimaavtale i 2009. Her på talerstolen under klimaforhandlingene i Bali. Foto: SONNY TUMBELAKA/AFP/SCANPIX
GLAD FOR ENIGHET: Statsminister Jens Stoltenberg håper verdens ledere har forstått behovet for en ambisiøs og bindende klimaavtale i 2009. Her på talerstolen under klimaforhandlingene i Bali. Foto: SONNY TUMBELAKA/AFP/SCANPIX Vis mer

Men like viktig som at USA forplikter seg til kutt, er det at tilliten mellom den rike og den fattige verden gjenreises.

- De rike landene må være villige til å betale for den fattige verden. Det er jo helt urettferdig at et land som India, hvor halvparten av befolkningen ikke har strøm, må bære de store økonomiske kostnadene for å rydde opp i et miljøproblem som den rike verden har skapt, mener Stoltenberg.

- Hvis ikke de rike landene tar sin del av regningen i store deler av den fattige verden, blir ikke den fattige verden med, sier Stoltenberg videre, og understreker at utviklingslandene vil stå for tre firedeler av veksten de neste årene.

- Vi kan ikke sitte stille fram til 2009. Vi trenger store utslippsreduksjoner i utviklingslandene raskt, sier Stoltenberg som legger til at Norge vil overoppfylle Kyotoavtalen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling