- Håper vi følger han til verdens ende

Republikansk senator om varsleren Edward Snowden. Men 52 prosent av amerikanerne aksepterer ikke overvåking på internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varsleren Edward Snowden hylles som patriot og stemples som forræder.

En ny meningsmåling viser at amerikanerne er splittet i synet på USAs omfattende overvåkning på internett.

52 prosent svarer at etterretningen ikke bør kunne overvåke alt folk gjør på nettet, selv om myndighetene mener det kan avverge framtidige terrorangrep.

Men et betydelig mindretall på 45 prosent mener omfattende innehenting av informasjon fra nettet kan aksepteres.

Snowden, som har jobbet for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA), hevder at USA følger med på «omtrent alt» som skjer på internett.

I tillegg har han avslørt at NSA har adgang til opplysninger om telefonsamtalene til millioner av amerikanere.

- Må benådes Splittelsen blant dem som har deltatt i den nye meningsmålingen, gjenspeiles i uttalelser fra amerikanske politikere og engasjementet til Snowdens støttespillere.

- Jeg håper vi følger Snowden til verdens ende og stiller ham til ansvar for sine handlinger, skriver den republikanske senatoren Lindsey Graham på Twitter.

Han får støtte fra de demokratiske senatorene Dianne Feinstein og Bill Nelson, som begge kaller Snowden en forræder.

Samtidig har 25.000 mennesker skrevet under på et opprop på internett med krav om at Snowden benådes.

På Facebook er det satt i gang innsamling av penger til Snowdens forsvar i en eventuell rettssak. Et par timer etter at innsamlingen startet, hadde det kommet inn en sum tilsvarende 46.000 kroner.

- Den viktigste lekkasjen Enkelte amerikanske politikere er kritiske til opplysningene som er kommet fram om NSAs overvåking, og flere antyder at etterretningsorganisasjonen bør reguleres strengere.

- Ting som var riktig i ukene, måneden og årene etter 11. september, er kanskje ikke riktig i dag, sier den republikanske kongressrepresentanten Luke Messer til TV-stasjonen MSNBC.

Snowden får støtte fra flere tidligere amerikanske varslere, og mannen bak de såkalte Pentagon Papers, Daniel Ellsberg, mener 29-åringen har opptrådt patriotisk.

- I USAs historie har det aldri vært en viktigere lekkasje enn Edward Snowdens utlevering av materiale om NSA, skriver Ellsberg i avisa The Guardian. Ellsberg offentliggjorde selv hemmelige opplysninger om Vietnam-krigen på begynnelsen av 1970-tallet.

I den nye meningsmålingen svarer imidlertid hele 62 prosent at det er viktigere at myndighetene etterforsker mulige terrortrusler enn at de beskytter enkeltmenneskers privatliv.

56 prosent mener det er greit at NSA sitter på telefonloggene til millioner av kunder hos teleselskapet Verizon, ifølge undersøkelsen som er utført av avisa Washington Post og Pew Research Center.

(NTB-AFP-Reuters).

 MASSIV NETTSJEKK:  Hovedkvarteret til National Security Agency (NSA) i Fort Meade i Maryland.  FOTO: REUTERS/NSA/NTB Scanpix.
MASSIV NETTSJEKK: Hovedkvarteret til National Security Agency (NSA) i Fort Meade i Maryland. FOTO: REUTERS/NSA/NTB Scanpix. Vis mer