Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Håper vi kommer oss hjem til eksamen

Askefaste Ludvig og Nikoline Hambro håper å komme på et fly hjem i kveld.

ASKEFASTE: Ludvig og Nikoline Hambro håper de rekker å komme seg hjem fra Island før eksamen. Foto: Privat
ASKEFASTE: Ludvig og Nikoline Hambro håper de rekker å komme seg hjem fra Island før eksamen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ludvig (17) og Nikoline Hambro (23) befinner seg i Islands nest største by Kópavogur. De to søsknene ble med foreldrene som skulle på konferanse.

Begge to har eksamener denne uken som nå står i fare.

- Jeg har ringt skolen. Hvis jeg ikke rekker hjem til eksamen på onsdag så kan jeg bli nødt til å ta eksamen i november. Det kan skape problemer for utvekslingen jeg har planlagt til Australia, sier Ludvig, som går på Foss vgs.

- Søsteren min har samme problemet. Hun går på BI i Oslo og har eksamen på torsdag. Rekker hun ikke den står utvekslingen hennes til Shanghai i fare, sier han til Dagbladet.

Icelandair flyr Men de to håper de kan få flydd hjem i kveld, ettersom Icelandair har annonsert at de vil forsøke å fly til Oslo og København i nitiden i kveld. Flyselskapet satser også på en flyvning til Stockholm ved midnatt, skriver mbl.is.

- Det ser ut til at de skal gjøre et forsøk. De virker rutinerte på dette med vulkanutbrudd. Men samtidig nøler de ikke med å stenge flyplassen om de føler det trengs, sier Ludvik.

Rammer Svalbard Noe som er mer sikkert er at askeskyen i løpet av dagen vil komme inn over Svalbard.

- I den grad man kan si noe sikkert her i verden så vil asken ramme Svalbard. Den vil skape problemer for flytrafikken til og fra Svalbard, og i natt også internt på Øya. Det er problematisk, siden all transport mellom gruvene der oppe foregår med helikopter eller fly, sier kontrollsjef Jens Petter Duestad i Avinor til Dagbladet.

Han kan ikke si noe sikkert om hvor store problemer vulkanutbruddet vil utgjøre for flytrafikken de kommende dagene.

- Det avhenger av to ting: intensiteten på utbruddet og værforholdene. Nå kan det se ut som askeskyen beveger seg mot kysten av Irland og Skottland, sier Duestad.

ASKE: Slik så det ut når Grimsvötn fikk utbrudd lørdag kveld. Foto: REUTERS/Jon Gustafsson/Helicopter.is/Scanpix
ASKE: Slik så det ut når Grimsvötn fikk utbrudd lørdag kveld. Foto: REUTERS/Jon Gustafsson/Helicopter.is/Scanpix Vis mer

-  Enn så lenge dreier det seg om områder med lite flytrafikk. Men kommer skyen inn over mer sentrale områder kan det skape problemer for norske flyselskaper.

Aske over Norge Statsmeteorolog Laila Fodnes Sidselrud ved Meteorologisk institutt ser en mulighet for at asken kan komme inn over Norge i morgen.

- Det vi kan se ut fra våre beregninger er at det kan hende vi får en svak transport av aske inn mot Sør-Norge mot slutten av dagen i morgen. Det avhenger av utbruddets intensitet, vindretning og værforhold ellers.

- I tillegg vet vi ingenting om hvilken konsentrasjon av askepartikler det vil være, sier Sidselrud, som mener det virker som om utbruddet har avtatt.

- Det ser det ut til at utbruddet har dabbet litt av. Høyden på utslippet har gått ned fra 17 kilometer til 8-12 kilometer på ganske kort tid. Så det har gått ganske drastisk ned bare det første døgnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media