Sjokkert over Janssen-beslutning:

- Håper virkelig ingen tar vaksinen

Regjeringen har besluttet å tilby Janssen-vaksinen til frivillige. Det sjokkerer vaksineforsker Gunnveig Grødeland, som frykter unge voksne vil benytte seg av tilbudet for mer frihet i sommer, og med potensielt svært alvorlige konsekvenser.

NY STRATEGI: Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, møtte pressen etter at helsemyndighetene la fram ny vaksinestrategi onsdag 12. mai. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er sjokkert og veldig forundret over denne beslutningen, og jeg lurer på hvilken medisinsk ekspertise som egentlig står inne for de beslutningene som er gjort.

Det sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland til Dagbladet.

Hun er klokkeklar på at hun ikke håper noen vil benytte seg av muligheten for å vaksineres med Janssen frivillig.

- Jeg håper virkelig ikke det. Med dagens smittesituasjon er det ikke grunnlag for en slik personlig risiko. De aller fleste vil uansett snart få tilbud om vaksiner som ikke har denne typen kjente bivirkninger. Men det jeg frykter er at vi skal få veldig mange, spesielt yngre, som kanskje vil ta Janssen-vaksinen for å kunne reise litt friere i sommer. Da med potensielt svært alvorlige bivirkninger, som for noen vil være livslange.

- For høy risiko

Grødeland var selv en del av ekspertutvalget som mandag la fram sin anbefaling om å ta AstraZeneca og Janssen-vaksinene ut av vaksinasjonsprogrammet.

SJOKKERT: Vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved UiO er svært overrasket over regjeringens beslutning. Foto: Øystein Horgmo / UiO
SJOKKERT: Vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved UiO er svært overrasket over regjeringens beslutning. Foto: Øystein Horgmo / UiO Vis mer

Regjeringen landet på den samme beslutningen, men åpner samtidig for at frivillige kan ta Janssen-vaksinen. Akkurat hvilke kriterier som skal ligge til grunn for et slikt tilbud, er foreløpig under utredning av Helsedirektoratet.

Grødeland var blant flertallet i utvalget som mener det kun i helt spesielle tilfeller skal tilbys vaksiner som ikke er med i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Det var imidlertid uenighet innad i utvalget om hvilke kriterier som burde gjelde.

Hun understreker at flertallet i ekspertutvalget gikk inn for svært restriktiv bruk, nettopp på grunn av risikoen.

- Regjeringen henviser til at det er FHI og ekspertutvalgets anbefalinger som ligger til grunn, men FHI har ikke vurdert om vaksiner skal tilbys frivillig. De har vurdert om vaksinene fra AstraZeneca og Janssen skal inkluderes i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Konklusjonen var at det er for høy risiko forbundet med dem til at de kan være med.

- Det er kun et lite mindretall som har gått inn for løsningen som regjeringen nå har falt på. Så jeg spør igjen: Hvilken medisinsk ekspertise kan stille seg bak denne beslutningen?

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

- Veldig problematisk

Grødeland mener beslutningen regjeringen har tatt kan gå på bekostning av tilliten til både vaksiner og vaksinasjonsprogrammet.

- Jeg frykter dette vil medføre tap av tillit til råd fra helsemyndighetene og tap av tillit til vaksinasjonsprogrammet som sådan.

Regjeringen har heller ikke klart å få fram hvor alvorlige bivirninger man risikerer å få, som dette sjeldne sykdomsbildet med lavt antall blodplater, blodpropp og blødninger.

- Jeg synes dette er veldig problematisk. Selv om tilstanden oppdages tidlig, så er det ingen god behandlingsstrategi tilgjengelig. Det synes jeg de skal være veldig tydelige på. Det er dårlige prognoser, selv for dem som får hjelp.

Hun peker på at det heller ikke er kjent om det er noen som har større eller mindre sjans for å få de alvorlige bivirkningene, annet enn at bivirkningene i Norge har rammet unge, friske mennesker.

- Nettopp de vi nå skal i gang med å vaksinere, sier hun.

Har tro på informerte valg

Bivirkningene er også vanskelige å oppdage, fordi det er vanskelig å skille dem fra de vanlige bivirkningene som oppstår etter vaksinering.

- I tillegg tar det noen dager å få diagnosen. Prøvene skal sendes til Tromsø, og innen du har fått svar, er det egentlig for seint å sette i gang behandling. I tillegg er behandlingen komplisert. Blødninger og blodpropp har forskjellige behandlingsmetoder, hvor behandlingen for det ene vil forverre det andre, sier hun.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Statsminister Erna Solberg og regjeringen begrunnet valget blant annet med at «det er grenser for hvor formynderstat vi skal være», og at de stoler på at folk kjenner sine egne behov best og kan gjøre informerte valg.

- Nå er det plutselig veldig fokus på indivitets frihet, og det etter et år med store begrensninger. Plutselig skal man få full frihet i en sak som få har forutsetninger for å forstå konsekvensene av. Da kunne heller folk få bestemme om de skal på karantenehotell eller ikke. Konsekvensene av det hadde sannsynligvis vært mindre. Jeg sliter med argumentasjonen, sier Grødeland.

- Trygg på en god prosess

Det skal også bygges opp et beredskapslager av Janssen-vaksinen, samtidig som regjeringen vurderer hvordan denne vaksinen kan tilbys frivillig. Det forutsettes at vaksinen kun gis frivillig etter god informasjon og veiledning fra helsepersonell.

- Vi vil be Helsedirektoratet utrede hvordan dette vil kunne gjøres. Direktoratet vil bli bedt om å se på hvilke kriterier som i så fall skal gjelde, hvordan informasjon om risiko skal gis, hvor vaksinen skal settes, og av hvem. Hvis Janssen-vaksinen skal tilbys, vil den være gratis og de som får den, vil være omfattet av pasientskadeordningen i tilfelle bivirkninger, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier Helsedirektoratet støtter regjeringens beslutning.

- Jeg er trygg på at vi har hatt en grundig prosess på et veldig vanskelig spørsmål, sier Guldvog, og legger til at det nå skal vurderes hvordan dette kan legges opp på en god måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer