Håpet å unngå jojo-effekt

«Raymond, hvorfor stenger dere ikke bare ned alt så lenge dette varer?», har folk sagt til byrådsleder Raymond Johansen. Nå forklarer han hvorfor byrådet stadig skjerper og letter på tiltak.

«JOJO»: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier han forstår at folk blir frustrert over «jojo-effekten» i Oslo, men at det ikke kan unngås. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jenny Aas / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Søndag innførte Oslo kommune strenge smitteverntiltak som følge av en kraftig økning i smittetrykk den siste tida. Verdens helseorganisasjon (WHO) og helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har tidligere advart mot stadige innstramminger og lettelser, noe som Nakstad har omtalt som en jojoeffekt.

Byrådsleder Raymond Johansen sier til Dagbladet at han hadde håpet å kunne unngå jojo-effekten.

- Det er en jojoeffekt. Folk har sagt til meg: «Raymond, hvorfor stenger dere ikke bare ned alt så lenge dette varer?» Men da kan vi ikke bruke smittevernloven, fordi smittevernloven stiller krav til forholdsmessighet, sier Johansen til Dagbladet og fortsetter:

- Når vi ser at smittetallene faktisk går ned, så er vi pliktig av hensyn til loven å lette på tiltakene, men jeg forstår at folk blir frustrerte av denne jojo-en, og jeg hadde håpet å kunne unngå det selv, men det kan vi ikke.

Tretthet

Helsebyråd Robert Steen sier til Dagbladet at vi kanskje lider mer av å være lei at tiltakene stadig endrer seg enn av tiltakstretthet.

- Jeg har sagt at det kanskje ikke er tiltakstretthet som er det verste, men at det kanskje er tiltaksendringstretthet som vi lider mest av. Så jeg forstår dem som tenker slik. Men samtidig er det nok også veldig mange som opplever at det å leve med veldig strenge tiltak i for lang tid, som en slags føre-var-tekning, også er å gå for langt, sier Steen til Dagbladet og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer