Håpet blusset opp i Tyrkia

En 45 år gammel kvinne og en 14 år gammel pike ga i dag nytt håp til familiemedlemmer av savnede i Tyrkia . Etter 131 timer ble de gravd ut av ruinene i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen lå begravd to etasjer under bakkenivå på et svalt sted under den sammenraste bygningen i landsbyen Golcuk, 180 km sørøst for Istanbul. Det at hun lå under bakkenivå reddet trolig reddet livet hennes. Mange jordskjelv-ofre døde i varmen fordi kroppen tørket ut. 45-åringen lå slik at kroppen holdt på fukten, melder CNN.

Også en 14 år gammel pike skal ha blitt gravd levende ut av ruiner.

Gir opp

Redningsmannskap brukte ordet mirakel om funnet i dag. De fleste har nå gitt opp alt håpet om å finne flere overlevende etter jordskjelvet natt til tirdag. Det internasjonale hjelpekorpset pakker sammen sakene og reiser hjem.

I Tyrkia er det mye arbeid som gjenstår. Bulldozere jevner ruinene med jorda. Lyden av stål mot betong er et varsel om at letingen etter levende er over.

Nå står kampen om å hindre epidemier i å bryte ut. Hygieneforholdene er elendige, med verken kloakk eller vann. Likstanken er kvelende.

Mat og medisiner

Over 12 000 døde er gravd fram, og så mange som 35 000 kan fortsatt ligge begravd. Mange av dem vil bare få en massegrav. Uidentifiserte lik blir kastet ned i gravene fortest mulig.

Myndighetene i Tyrkia har fått sterk kritikk for sin håndtering av katastrofen. Det organiserte hjelpearbeidet kom seint i gang, og fremdeles må lokalbefolkningen mange steder kjempe alene, uten egnet utstyr og ekspertise. Men mat og medisiner er det nok av, rapporterer CNN i dag.

MYE SORG: Ulag Ozen ble bare fire år. Alle i landsbyen er berørt av tragedien. Lyspunktet søndag var at en 45 år gammel kvinne ble funnet i live .