Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håpet døde for Nadezjda

MURMANSK (Dagbladet): Nadezjda Sjelapenina kom i går til Murmansk, bare for å få vite at alt håp om å finne sønnen Aleksej i live er ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var tidlig ettermiddag da toget med Nadezjda og omkring 15 andre pårørende rullet inn på stasjonen i Murmansk. Ennå var det håp, for dette var før de store russiske TV-kanalene i sekstida avbrøt sine ordinære sendinger og sendte Nordflåtens sjef Mikhail Motsak direkte.

Det var da Motsak slo fast at alt håp var ute for de 118 sjøfolkene om bord på «Kursk».

Viste bilde

Men da Nadezjda kom til Murmansk var det ennå håp.

- Jeg venter bare på at de skal redde min sønn. Det er det eneste som betyr noe for meg, sa hun.

Hun tok fram et eksemplar av avisa Komsomolskaja Pravda, avisa som fredag offentliggjorde navnene på alle om bord. I avisa var det et bilde av nettopp Nadezjda og Aleksej.

- Her ser du Aleksej, sa hun.

De aller fleste av de pårørende til mannskapet om bord på «Kursk» er nå innlosjert i Vidjajevo, en avstengt militær by rett nordvest for Murmansk. Men russiske medier har også meldt om de fattige foreldrene til en av mannskapet fra Krim ved Svartehavet. De har ikke penger til å reise og har heller ikke fått penger av myndighetene.

Til sammen er latterlige 16000 norske kroner bevilget til å hjelpe de pårørende til mannskapet på «Kursk». De 16 pårørende om bord på toget til Murmansk er blant dem som har fått reisepenger.

Vil ikke bråke

Nadezjda ville ikke snakke om hva slags hjelp hun og familien hadde fått av marinen. Men så la hun til at hun har fått uendelig mye hjelp både i Kursk, og av medpassasjerer på toget til Murmansk. På spørsmålet om hun var kritisk til måten myndighetene har håndtert krisa på, svarte Nadezjda:

- Det lønner seg ikke å holde på å bråke.

På toget på vei til Murmansk satt Nadezjda og mintes at Aleksej alltid hadde hatt lyst til å verve seg til tjeneste som ubåtmannskap. Det er en fortsatt en prestisjefylt jobb for mange unge gutter i Russland.

Hun ville ikke snakke om hvordan det føltes å komme til Murmansk. Det var for tungt. Lettere ble det ikke da meldingen om at alt håp var ute kom noen timer etterpå.

DYPT FORTVILET: Nadezjda Sjelapenina har sønnen sin i ubåten «Kursk».