- Håpet er knust

En svært skuffet Salim Yildiz våger ikke lenger å håpe på noen løsning for sin syke sønn Mehmet (6) etter møtet i Helsedepartementet tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har hatt mange forhåpninger, og alle blir knust, så jeg har ingen igjen, sier Yildiz etter å ha møtt statssekretær Kristin Ravnanger (KrF).

I det timelange møtet fikk Yildiz en orientering om hva Sosial- og helsedirektoratets faggruppe anbefaler for videre behandling av hans sønn. I korte trekk anbefaler direktoratet at Mehmet blir sendt til Italia for en grundig vurdering ved et talassemi-senter der.

- De mener det er en idé å få en grundigere vurdering av Mehmets situasjon i et annet land som har mer erfaring med denne sykdommen, sier Ravnanger til NTB.

Gen-nei

Seks år gamle Mehmet lider av den livstruende blodsykdommen beta-talassemi major, som begge Mehmets foreldre og hans storebror er bærere av. Han kan bli frisk av en beinmargstransplantasjon, helst fra en bror eller søster for å få størst mulig vevslikhet.

Men for å unngå at en eventuelt nyfødt bror eller søster også blir født med sykdommen, og dermed utelukkes som beinmargsdonorer, ønsker foreldrene at de befruktede eggene kan bli genetisk testet først, noe bioteknologiloven setter en stopper for. Faggruppen konkluderer på sin side med at denne behandlingen er for usikker.

- Det som går fram av denne rapporten er at den behandlingen som foreldrene ønsker er svært eksperimentell. De har bare klart å finne dokumentasjon på at det er to tilfeller som er blitt gjort, sier Ravnanger.

Opp til Stortinget

Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) vil senere tirsdag sende et brev til Stortinget med sin vurdering av Frps forslag om å åpne for genetisk testing av befruktede egg.

Trolig vil Høybråtens ikke endre loven eller gi særskilt dispensasjon for Mehmet, i tråd med anbefalingen fra direktoratet.

- Mitt inntrykk er at de ikke vil anbefale det. Nå er det opp til de folkevalgte, er Yildizs knappe kommentar.

Han har liten forståelse for vurderingen fra direktoratets fagfolk.

- Nei, det er helt uforståelig, men det var som forventet, sier Yildiz.

- Hva vil du gjøre nå?

- Jeg får gå hjem og deppe og gråte litt, sier en frustrert Yildiz.

I MØTE: Salim Yildiz var innkalt til møte i helsedepartementet med statssekretær Kristin Ravnanger (KrF).
TIL ITALIA: Helsedepartementet anbefaler å sende Mehmet til Italia, der de har større erfaring med behandling av sykdomen beta-talassemi major.
SKUFFET: Salim Yildiz var svært skuffet etter møtet, men sier anbefalingene var som forventet.