HYLLER LØNNING: Stortingspresident Dag Terje Andersen er blant de som hyller Inge Lønning etter hans bortgang. Andersen sier at Lønning var en aktiv og kunnskapsrik politiker helt til det siste. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
HYLLER LØNNING: Stortingspresident Dag Terje Andersen er blant de som hyller Inge Lønning etter hans bortgang. Andersen sier at Lønning var en aktiv og kunnskapsrik politiker helt til det siste. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer

- Håpet han skulle være politiker i enda mange år

Lønning hylles av meningsfeller og politiske motstandere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre-veteranen og teologen Inge Lønning døde søndag, 75 år gammel. Nyheten blir tatt imot av sorg, både av meningsfeller og politiske motstandere:

- nge Lønning var en aktiv og kunnskapsrik politiker helt til det siste. Senest ledet han et utvalg som utredet menneskerettighetens plass i Grunnloven. Vi hadde håpet han skulle være en engasjert og synlig foredragsholder og politiker i enda mange år, sier stortingspresident Dag Terje Andersen til Dagbladet.

- Hadde ordet i sin makt - Våre tanker går til hans familie og etterlatte. Inge Lønning var en viktig forsker, særlig innenfor teologien. Han vil også bli husket som en synlig politiker og debattant med et stort samfunnsengasjement, uttaler fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud på vegne av regjeringen.

- Inge hadde ordet i sin makt, han var en ekte retoriker og gjorde de politiske debattene interessante. Dette er veldig trist, han skulle hatt mange år foran seg med politisk aktivitet, skriver Marit Nybakk (Ap) på Facebook.

- Politikken blir fattigere nå uten Inge Lønning. Ikke mange av hans like, skriver Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) på Twitter.

- En viktig stemme - Med dyp sorg mottok jeg den triste meldingen om Inge Lønnings bortgang. Inge var en viktig stemme på Stortinget og i samfunnsdebatten. Han var en dypt respektert politiker, akademiker og retoriker. Min medfølelse går til hans familie og venner, sier parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen til Dagbladet.

- Inge Lønning. Mannen det var lett å være uenig med, men enda enklere å ha respekt for, skriver Jette Christensen (Ap) på twitter.

- Det finnes noen mennesker man ofte er uenig med i sak, men likevel alltid lytter til med interesse. Inge Lønning var et av dem. Hvil i fred, skriver Hans Olav Lahlum (SV) på twitter.

Hylles Høyre-leder Erna Solberg omtaler Lønning som en «ruvende skikkelse» og «en ideologisk klippe for Høyre gjennom generasjoner».

Hyllesten finner gjenklang i sosiale medier, der en rekke kolleger og politiske motstandere berømmer Lønnings mange kvaliteter som samfunnsdebattant, politiker og menneske. 

Høyre-politiker Yngve Brox traff Lønning både gjennom Europabevegelsen og Høyre:

- Jeg vil huske ham for flere ting: Han var usedvanlig kunnskapsrik og rask i replikken. Han var en svært begavet taler, som kunne trollbinde både små og store forsamlinger. Men mest av alt vil jeg huske Lønning for at han var en varm og hyggelig leder, en mann med glimt i øyet som alltid hadde en morsom replikk på lager som kunne løse opp i de mest vanskelige situasjoner og som hadde stor omsorg for dem han arbeidet sammen med. Mine tanker går i dag til familien som har mistet Inge. Jeg håper vissheten om at han har satt store spor etter seg i Norge og i Høyre gir litt trøst i sorgen, skrive han på Facebook i dag.

- Hvil i fred, Inge Lønning. Takk for at du viste vei i behovet for å prioritere psykisk helse, skriver Bent Høie (H) på twitter. 

- Inge Lønning R. I. P. En fremragende intellektuell, retoriker og politiker er gått bort, skriver Ove Vanebo (Frp). 

Var klar for gjenvalg i høst Lønning var aktiv til det siste, og døde søndag i skiløypa.

- Han var på Beitostølen sammen med barn, barnebarn og ektefellen, sier Per-Kristian Foss (H) til NTB.

For bare en uke siden var Inge Lønning i Stortinget hvor han holdt foredrag. I dag har Lønning innlegg på trykk i VG om Høyres ønske om å endre abortloven.

Lønning var Høyres 1. nestleder fra 1998-2002, og Stortingets visepresident fra 2001-2005. Han var stortingsrepresentant for Oslo Høyre fra 1997-2009. I 2009 stilte han til gjenvalg, men tapte kampvoteringen om sikker plass fra Oslo.

Så sent som i høst var han innstilt på å stille til gjenvalg, denne gangen fra Hordaland Høyre. Men han ga opp Stortings-comebacket i høst, etter kandidaturet motstand fra sentrale Høyre-politikere i Bergen.    

Etter at nominasjonskomiteen i første omgang satte opp Lønning på tredjeplass, kom det kraftige reaksjoner fra sentrale lokalpolitikerne i Bergen. Både byrådsleder Monica Mæland, ordfører Trude Drevland og gruppeleder i bystyret Ragnhild Stolt-Nielsen slo fast at de ønsket seg andre, lokale kandidater, meldte Bergens Tidende. 

Derfor takket han han til femte plassen, selv om det trolig ville ha gitt ham en plass på Stortinget etter valget.

Lønning var også en internasjonalt anerkjent teolog og akademiker. Han tok sin teologi-utdannelse og -doktorgrad ved Universitetet i Oslo fra 1965-70. Fra 1985 til 1992 var han universitets rektor.

Han var dessuten Europabevegelsens leder under EU-kampen på 90-tallet.