Håpet i Mekka

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamas og Fatahs toppledere som nå møtes i Mekka, lover at de ikke drar hjem før de er blitt enige. Palestinerne, spredt rundt på kloden av krig og fordrivelse, har siden 1948 samlet seg om ideen om ett folk, en felles sak. Den nasjonale enheten er hardt skadeskutt av Fatah og Hamas\' våpenmenn. Hittil i år er 86 palestinere, elleve av dem barn, drept i Fatah og Hamas\' blodige maktkamp. Volden er en væpnet kamp om makten som ifølge demokratiske spilleregler tilhører valgvinneren Hamas. USA, Israel, giverlandenes boikott og undergraving av den palestinske regjeringen må ta sin del av ansvaret for lovløsheten som har utviklet seg etter valget i fjor.

Ingen av partene har vist tegn til å bry seg om den palestinske stormuftiens fatwa mot intern palestinsk krigføring. Hele ni ganger har Hamas og Fatah inngått våpenhvile de to siste ukene. Den siste våpenhvilen har holdt i to dager. Det er likevel knyttet håp til møtet i Mekka, det helligste av det hellige for verdens muslimer, der Hamas-sjef Khaled Meshaal, statsminister Ismail Haniya og president og Fatah-sjef Mahmoud Abbas alle er til stede.

Uten palestinsk enhet, ingen stat. Våpenkaoset i Gaza viser dessverre at palestinerne er sørgelig langt fra en palestinsk stat som Yassir Arafat erklærte allerede i 1988. En konsolidering av Hamas-styrkene og de mange Fatah-kontrollerte styrkene er et viktig tema i den nasjonale dialogen som pågår samtidig som geværmennene i Fatah og Hamas skyter både hverandre og totalt utenforstående sivile.

Det som mer enn noe annet skiller de to rivalene, er deres forhold til Israel. Uten en felles plattform på dette punktet frykter vi at en eventuell samlingsregjering etter Mekka-møtet ikke vil ha noen lys framtid. Ifølge Fatah-kilder vil Hamas som ikke vil anerkjenne Israel, likevel gå med på at president Abbas forhandler med Israel. Men før han kaster seg ut i det, må palestinerne bruke nasjonens beste hjerner til å enes om hvilket Palestina de vil ha og på hvilke premisser.