ØNSKER MER PENGER HIT: Stortinget har vedtatt en avtale som blant annet innebærer at det bevilges ytterligere 250 millioner kroner til nærområdene i Syria. Både Flyktninghjelpen og NOAS mener dette er for lite. Bildet viser mennesker i en matkø i Damaskus. Foto: UNRWA/AP/Scanpix
ØNSKER MER PENGER HIT: Stortinget har vedtatt en avtale som blant annet innebærer at det bevilges ytterligere 250 millioner kroner til nærområdene i Syria. Både Flyktninghjelpen og NOAS mener dette er for lite. Bildet viser mennesker i en matkø i Damaskus. Foto: UNRWA/AP/ScanpixVis mer

Håpet på én milliard til de syriske nærområdene. Fikk 250 mill: - Skuffende lite

Ønsket seg en milliard «friske penger».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tillegg til at Stortinget har vedtatt å ta inn 8000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre åra, bevilger de innsatsen i nærområdene i Syria med 250 millioner kroner i år.

Både Flyktninghjelpen og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener denne innsatsen er for liten.

- Vi hadde håpet på en milliard kroner, sier Pål Nesset, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen.

- Skuffende - Vi synes det er rart at de ikke økte denne innsatsen mer, da det har virket som det har vært en unison enighet om at hjelp til nærområdene er viktig, fortsetter Nesset.

ØNSKET EN MILLIARD:  Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) hadde håpet at Stortinget ville gi en milliard til nærområdene i Syria, og sier at 250 millioner er skuffende lite.  
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ØNSKET EN MILLIARD: Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) hadde håpet at Stortinget ville gi en milliard til nærområdene i Syria, og sier at 250 millioner er skuffende lite. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Han får støtte av generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS.

- Ja, dette er skuffende lite. Høyre og Frp har gitt utrykk for at det er viktig å hjelpe i nærområdene. Vi hadde også håpet på en milliard, og avstanden fra 250 millioner til en milliard i nærområdene er derfor langt større for oss enn at de tar inn 8000 kvoteflyktninger i stedet for 10 000, sier Astenå.

- På bekostning av andre Nesset i Flykninghjelpen reagerer også på at pengene som går til nærområdene ikke er såkalte friske penger.

- Dette er penger som blir tatt av det eksisterende bistandsbudsjettet. Vi er klar over at penger ikke vokser på trær, men i denne situasjonen burde de klart å finne nye penger, og ikke flyttet det fra andre steder i budsjettet, sier han.

Biskop Atle Sommerfeldt i Amnesty International Norge sier til Klassekampen at han frykter omdisponeringen vil gå på bekostning av andre trengende grupper i verden.

- Faren er at andre fattige land og utsatte grupper nå må betale. Det er veldig beklagelig, sier Sommerfeldt til Klassekampen.

- Forsvarlig Krf-leder Knut Arild Hareide sier til Dagbladet at han forstår bekymringen.

- Det er forsvarlig å omdisponere, men jeg er enig i at det beste hadde vært friske penger, sier Hareide.

- Fyktninghjelpen har et sterkt engasjement, som også har engasjert oss til en kraftfull innsats, men jeg er ikke overrasket over at Flykninghjelpen vil ha flere flyktninger og mer penger, fortsetter han.

- Viktig signal At Stortinget kom til er både NOAS og Flyktninghjelpen fornøyd med.

- Vi synes vedtaket er et godt skritt i riktig retning. Vi ønsket å ta inn 10 000 flyktninger, men gitt forhandlingenes utgangspunkt er 8000 en god forbedring, og et viktig signal til andre land i Europa, sier Nesset.

Generalsekretær Austenå i NOAS sier hun er spent på hvordan kvoteflyktningene vil bli tatt i mot og integrert i kommunene.  

- Så langt har vi opplevd barne-, likestillings- og inkluderingsministeren Solveig Horne som passiv i å komme med tiltak for at asylsøkere selv skal kunne ta større ansvar for egen bosetting -  som å se på asylsøkeres arbeidsmuligheter, starte mer fleksible introduksjonsprogram og norskopplæring i mottak, samt øke adgangen til selvbosetting. Vi håper hun med denne avtalen både er lojal og nytenkende i forhold til de forpliktelser regjeringen skal følge opp, sier Austenå.

Motstanden fra Frp er imidlertid sterkt, og etter et møte med Frp's stortingsruppe i dag, kom partiet fram enstemmig fram til at de ønsker en folkeavstemning om Syria-avtalen. Det vil ingen av de andre partiene på Stortinget gå med på.

- Det er ingen hemmelighet at Frp er mot å øke antall kvoteflyktninger, og det kommer vi til å jobbe og stemme mot. Vi tar et klart standpunkt i denne saken, sier leder Siv Jensen til Dagbladet etter møtet.

SV fra Syria-forhandlingene. Audun Lysbakken fortalte til Dagbladet at partiet mente avtalen som ble lagt på bordet var for lite ambisiøs.