Håpet som brast

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

■ ■ Irans kontroversielle president Mahmoud Ahmadinejad er gjenvalgt og fikk ifølge de offisielle resultatene drøye 62 prosent av stemmene. Hans utfordrer, Mir Hossein Mousavi, fikk bare snaue 34 prosent, skal vi tro det iranske innenriksdepartementet. Det gjør i hvert fall ikke Mousavis tilhengere. I går brøt de verste opptøyene på mange år ut i den iranske hovedstaden Teheran.

■ ■ Påstander om valgfusk kommer både fra Iran og fra utlandet. Mange merker seg at Ahmadinejads seier er langt mer overbevisende enn i 2005, da han måtte ha en ekstra valgomgang for å få mer enn de nødvendige 50 prosent av stemmene. Den gang satt svært mange av regimets motstandere hjemme valgdagen, det var ikke tilfellet fredag. Det er også grunn til å merke seg at Ahmadinejad vant i distrikter der Mousavi og opposisjonen vanligvis står sterkest. Og til slutt: 70 prosent av iranerne er under 30 år, og veldig mange av dem har mobilisert mot Ahmadinejad foran dette valget. Hvor er det blitt av stemmene deres?

■ ■ Opptøyene i går må ses på som et resultat av skuffelse og frustrasjon. Mousavi har, ikke minst ved hjelp av kona Zahra Rahnavard, vært på offensiven de siste dagene og ukene både i Teheran og i andre byer. Mange tippet at det ville bli dødt løp mellom ham og Ahmadinejad. I stedet ble nederlaget totalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer