Raset i Gjerdrum

- Håpet svinner litt

I Gjerdrum jobber kommunen på høygir for å møte behovene til de pårørende. Ordfører Anders Østensen (Ap) sier Ask er et «fryktinngytende» syn torsdag ettermiddag.

- FRYKTINGYTENDE: Gjerdrum-ordfører Anders Østensen sier det er fryktinngytende å se Ask bli omgjort til et katastrofeområde, og at håpet svinner hos de pårørende. Foto: Henning Lillegård. Reporter: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GJERDRUM/OSLO (Dagbladet): - Det er nærmest fryktinngytende å se at hele Ask er blitt et katastrofeområde. Men sånn ser det ut når veldig avansert og koordinert redningsarbeid pågår, sier Gjerdrums ordfører Anders Østensen (Ap) til Dagbladet.

Torsdag ettermiddag har redningsmannskap gjennomført søk i et hus på rasstedet.

Østensen roser alle etatene involvert i redningsarbeidet, og forteller at pårørende til de savnede er blitt orientert om arbeidet som gjøres på rasstedet.

- Det er krevende arbeid. Mange av de pårørende føler vel at håpet svinner litt. Folk er lei seg og i sjokk. Det er mange følelser ute og går. Men vi får veldig mange gode tilbakemeldinger, og det setter vi veldig pris på.

- TØFT: Anders Østensen (Ap) forteller at hele Gjerdrum er preget av tragedien. Foto: Henning Lillegaard
- TØFT: Anders Østensen (Ap) forteller at hele Gjerdrum er preget av tragedien. Foto: Henning Lillegaard Vis mer

- I sjokk

Nyttårsaften har flere fra lokalsamfunnet samlet seg ved rasområdet i Gjerdrum.

Dagbladets reporter på stedet beskriver stemningen som sjokkpreget. Noen har tårer i øynene, andre prøver å finne ut om huset deres fremdeles står.

Ole-Martin Andersen og foreldrene bor bare noen titalls meter fra skredkanten.

24-åringen skulle til å legge seg da han våknet av et smell. Han skjønte at noe var galt, og fikk vekket foreldrene sine

- Det går etter forholdene bra, men vi er fortsatt litt i sjokk. Vi kom oss heldigvis i sikkerhet. Det er det viktigste, sier han til Dagbladet.

- UVIRKELIG: Ole-Martin Andersen (24). Foto: Privat
- UVIRKELIG: Ole-Martin Andersen (24). Foto: Privat Vis mer

Dagbladet møter Odd og Rigmor Nordengen overfor rasområdet.

- Dette er helt uvirkelig. Samtidig er jeg imponert over alle som stiller opp. Oppfølginga fra alle etater har vært topp, sier Odd Nordengen til Dagbladet

De kjenner på en spesiell stemning i Gjerdrum i dag.

- Jeg føler meg helt tappet. Jeg så på TV i hele går, og vi er heldige for at huset vårt fortsatt står. I går var stemninga helt på bånn, sier Rigmor.

De bor i nærheten av der raset gikk, men er ikke evakuerte.

- Man blir ydmyk, sier Rigmor.

På Facebook har flere i lokalsamfunnet merket profilbildet sitt med et hjerte med Gjerdrums kommunevåpen.

VURDERER FORBUD: - Jeg vil oppfordre til at fyrverkeri ikke brukes fordi vi har droner og helikopter med mannskap om bord i lufta. Det er en sikkerhetsrisiko for mannskapet, sier han. Foto: NTB Vis mer

- Tøft

Torsdag formiddag fortalte Østensen at mange av de pårørende har spørsmål om hva som foregår på rasstedet, og hvordan politiet arbeider for å finne dem som fremdeles er savnet.

- Det er fryktelig tøft for alle involverte og alle innbyggerne. Vi kjenner hverandre, veldig mange. Det er små forhold. Det preger alle som bor her, sa an til Dagbladet.

Ordføreren kunne fortelle at informasjonsbehovet de pårørende var stort.

- Vi vet at behovet for informasjon er veldig stort. Vi har regelmessige møter, flere om dagen, med alle de evakuerte. Vi har våre fremste eksperter på det å møte mennesker som er i en fortvila situasjon til å ta seg av møtene de pårørende, sier han, og legger til:

- Det handler å stille opp for innbyggerne så ofte vi kan, og håpe at det kan hjelpe noe.

- Man klamrer seg til et håp om at det fremdeles skal være mulig å finne mennesker som er i live.

KRISEMØTE: Ordfører Anders Østensen er i kontakt med flere pårørende og tilbyr krisemøter gjennom dagen. Video: Henning Lillegård. Reporter: Angelica Hagen Vis mer

Han forteller at det har vært en kort natt med lite søvn.

- Det har ikke vært min beste natt.

I en rapport fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) fra 2005 gis området som nå er tatt av skred, det høyeste farenivået som kan gis når det gjelder fare for kvikkleireskred.

- Kunne man forutsett dette?

- Nei, det kan man jo ikke. Det er mye leire på Romerike, og mye kvikkleireforekomster. Vi har ikke gjort noe som ikke har vært i tråd med hva myndighetene har krevd av oss. Dette er spørsmål vi må komme tilbake til.

Møtte de pårørende

Klokka 10.00 møtte politiet og representanter fra Gjerdrum kommune opp ved pårørendesenteret i kommunen, for å møte personer som har behov for å opprette kontakt med kommunens støtteapparat.

- Det er et møte med pårørende for dem som ikke er redegjort for. Det er mennesker som er i en fortvila situasjon, sa Østensen da.

Målet var å gi så mye informasjon som mulig.

- Vi vil antakeligvis ikke kunne gi all den informasjonen de ønsker og trenger, men det er likevel viktig at vi har en kontinuerlig kontakt, så de vet at vi gjør alt vi kan for å besvare spørsmål og stille opp for dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer