Raset i Gjerdrum

- Håpet svinner veldig

80 timer etter at katastrofen rammet Gjerdrum, sier ordføreren i Gjerdrum at håpet om å finne overlevende «svinner veldig». Redningsaksjonen fortsetter med uforminsket styrke.

PREGET: Ordfører i Gjerdrum kommune Anders Østensen er sterkt preget etter at politiet frigav navnet til de 9 savnede. Video: Emilie Rydning Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under en hasteinnkalt pressekonferanse like før klokka 14.00 lørdag bekreftet politiet at de i dag har funnet en person omkommet i katastrofeområdet i bygda Ask på Romerike.

- Det er gjort et funn av en person som dessverre er bekreftet omkommet, sier innsatsleder Roy Alkvist i Øst politidistrikt.

Dermed er nå to personer bekreftet omkommet etter at flere boliger raste ut i et stort leirskred som inntraff onsdag morgen. Fortsatt er åtte personer savnet.

- Vi får navn, vi får bilder, og blir truffet av tragediens mørkeste side, sa Gjerdrums ordfører Anders Østensen (Ap) til Dagbladet fredag kveld.

Da hadde politiet kort tid tidligere gått ut med navnene på de savnede, som er mellom 69 og to år gamle.

Mannskap fra brann, helse, politi og USAR-mannskap fra Sverige er involvert i redningsoperasjonen i Gjerdrum. Video: Räddningstjänsten Storgöteborg Vis mer

For hver time som går blir oddsen for å finne overlevende i rasområdet dårligere.

For en ordfører som står midt i sorgen, handler det om å holde kommunen samlet. Overfor lokalavisa Romerikes Blad forteller Østensen om en katastrofe det ikke er mulig å få fred fra.

- Inntrykkene er så mange, hele tiden. Det gjør veldig vondt, sier han.

Når avisas journalist spør om ordføreren tror at det finnes overlevende i skredområdet, svarer han:

- Jeg personlig tenker at det håpet svinner veldig. Det skal et mirakel til.

- Tragisk

Under en pressekonferanse lørdag klokka 12 gjør politimester i Øst politidistrikt, Ida Melbo Øystese, det klart at spørsmålet om dette håpet står helt sentralt.

- Dette er en tragisk hendelse. Naturligvis er det aller verst for dem som savner sine nære og kjære, sier hun og legger til:

- Det gjør et veldig sterkt inntrykk på både meg og alle kollegene.

Politimesteren understreker at den viktigste jobben for politiet og redningsmannskapene nå er å gjøre alt de kan for å finne overlevende. Likevel mener hun det er forståelig at det stilles spørsmål ved hvor lenge det er mulig å ha håp.

- Hvor lenge er det mulig å finne overlevende under disse krevende forholdene? spør hun retorisk, før hun følger opp:

- Naturkreftene er ikke på vår side. Tiden er ikke på vår side.

DRAMATISK: Hør historien om da Magnus Ekkjestøl (35) våknet av et brak, og så hele hagen forsvinne foran stuevinduet. Reporter: Silje Førsund. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Ikke der nå

Øystese forteller at det jobbes kontinuerlig med å analysere og vurdere disse spørsmålene. Det sentrale dilemmaet, medisinsk sett, er at man kan overleve i flere dager dersom man har tilgang på luft, sier hun.

- Hvis det finnes en luftlomme, så kan man fortsatt leve. Vi vet samtidig at leirskred har en veldig flytende masse. Det er store krefter i sving som gjør at det ikke er så mange luftlommer i slike skred.

Likevel ser redningsmannskapene at det fortsatt er bygninger med delvis intakt bygningsmasse.

- Der kan vi tenke at det finnes luftlommer. Det er dette vi jobber med nå, sier Øystese.

Politimesteren sier det er hennes oppgave, gjennom arbeid i systemene og rutinene for redningsarbeid av denne skalaen, å ta beslutningen om når politiet tenker at det ikke lenger er håp om å finne overlevende.

- Vi er ikke der nå. Og det er veldig viktig for meg å understreke det.

- Risikofylt aksjon

Likevel er beskjeden fra redningsmannskapene klar:

- Vi leter fortsatt etter overlevende.

Politiet betegner fortsatt leteaksjonen som en redningsaksjon. Politiets innsatsleder på stedet, Roy Alkvist, gjentok lørdag budskapet om at de har håp om å finne overlevende.

I morgentimene lørdag startet politiet og letemannskapene nye søk i skredområdet i Gjerdrum.

- Dette er en jobb som innebærer en viss form for risiko. Selve aksjonen er en risikofylt aksjon, sa politiets innsatsleder på stedet, Roy Alkvist, under en pressebrifing lørdag morgen.

Han opplyste at forholdene på rasområdet er like som fredag.

- Vanskelig å si

Operativ leder for brannmannskapene, Geir Sønderål, sa til Dagbladet fredag kveld at det er flere årsaker til at nødetatene fortsatt har tro på å finne noen av de savnede i live.

NVE har publisert nye bilder fra rasområdet i Gjerdrum. De viser enorme ødeleggelser. Foto: JARAN WASRUD / NVE Vis mer

Inntil mannskapene får andre medisinske vurderinger eller skredområdet er gjennomsøkt grundig nok, vil status ikke endres til søk etter antatt omkomne.

- Vi jobber hele tida ut ifra at vi skal finne overlevende, etter vurderinger fra det medisinske apparatet. Luftlommer kan forsterke sjansen for overlevelse. Dette kan dannes ved at konstruksjoner skaper ei lomme hvor personen kan befinne seg, sier Sønderål og fortsetter:

- Det er vanskelig å si hva som skulle berge dem, men bygningsmasser er fanget opp. Det kan være rom som er intakte, hvor folk kanskje oppholdt seg. Det er det håpet vi har, sett fra mitt ståsted.

Sønderål opplyste at rundt 30 personer var nede i rasområdet og gjennomførte søk fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer