LETER I RUINENE:  Redningsmannskapene jobber fortsatt for fullt for å lokalisere personer i ruinene, men nepalske myndigheter tror ikke lenger det er noe håp om å finne overlevende. Dette bildet er tatt i byen Sako, hvor kinesiske redningsmannskaper lokaliserte en død jente i ruinene.
 Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LETER I RUINENE: Redningsmannskapene jobber fortsatt for fullt for å lokalisere personer i ruinene, men nepalske myndigheter tror ikke lenger det er noe håp om å finne overlevende. Dette bildet er tatt i byen Sako, hvor kinesiske redningsmannskaper lokaliserte en død jente i ruinene. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Håpet ute for å finne flere overlevende i Nepal

Så langt er 6621 personer bekreftet omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er allerede gått en uke siden katastrofen. Vi prøver vårt beste i redningsarbeidet, men jeg tror ikke lenger det er mulighet for å finne overlevende under ruinene, sa talsmann for innenriksdepartementet, Laxmi Prasad Dhakal, lørdag.

Samtidig kunngjorde han at dødstallet er oppjustert til 6.621, og at 14.023 mennesker er registrert som skadd.

En rekke team med redningsarbeidere fra over 20 land bruker hunder og varmesøkende utstyr for å finne overlevende, men ingen er gravd fram i live siden torsdag.

Monsunregn Med håpet nærmest ute om å finne flere overlevende, blir det nå framover prioritert å nå fram til overlevende i fjerntliggende områder som ennå ikke har fått noen hjelp.

Siden monsunsesongen er rett rundt hjørnet, sier FNs barnefond UNICEF at det haster å avverge epidemier blant de rundt 1,7 millioner barn og unge som bor i de hardest rammede områdene.

Mange hus i hovedstaden Katmandu ligger i grus, og det er ennå landsbyer nærmere episenteret som redningsmannskapene ikke har nådd fram til og som fryktes utslettet.

Spesielt i Sindhupalchowk-regionen mot Himalaya nordøst for Katmandu er det voksende desperasjon. Et team fra Røde Kors som har vært i Chautara, sier at 90 prosent av husene er i ruiner.

- Sykehuset har kollapset, og folk graver med bare hender i håp om å finne familiemedlemmer som ennå er i live, sier Asia-direktøren for Røde Kors, Jagan Chapagain.

Tusener savnet Mange tusen mennesker er fortsatt savnet rundt om i landet, og i Katmandu og andre steder blir døde stadig gravd fram fra ruinene.

Det er uklart hvor mange utenlandske turister som har mistet livet, men rundt 1.000 EU-borgere er fortsatt savnet, ifølge vestlige diplomater, blant dem 371 til sammen fra Frankrike, Italia, Spania og Nederland.

De fleste av dem var på klatreekspedisjoner i Mount Everest eller på trekking i Langtang-fjellene i nærheten av jordskjelvets episenter.

- De er savnet, men vi vet ikke hva statusen deres er, sier EU-ambassadør Rensje Teering. Han legger til at de hittil vet om tolv EU-borgere som har mistet livet.

De fleste av dem er trolig i trygghet, men de regnes som savnet siden det har vært umulig å komme i kontakt med dem på grunn av dårlige kommunikasjoner.

Venter på hjelp Rameshwor Dangal i Nepals katastrofeetat sier at mange mennesker rundt om i landet venter på nødhjelp eller å bli fløyet ut om de er skadd.

Hjelpen når smått om senn fram til nye landsbyer høyt oppe i Himalaya-fjellene, men arbeidet hemmes av mangelen på lastebiler og sjåfører og de dårlige veiene som i mange tilfeller i tillegg er sperret av ras.

Helikoptre fra hæren og fra India har sluppet ned pakker med nudler og kjeks til mange landsbyer, men det som trengs, er ris og andre ingredienser til ordentlige måltider.

Flyplassen er flaskehals Arbeidet med å få nødhjelp fram til folk hemmes også av at flyplassen er blitt en flaskehals, men lørdag kommer seks flylaster amerikanske marinesoldater med ekspertise og utstyr, som gaffeltrucker, til å få orden i kaoset av forsyninger fra hele verden som har hopet seg opp fordi det mangler lastebiler til å frakte det videre.

Mange nepalere har sovet under åpen himmel siden skjelvet, enten fordi husene deres er i ruiner eller fordi de er redd for å vende hjem på grunn av etterskjelvene.

Ifølge FN er 600.000 hus jevnet med jorden eller sterkt ødelagt, og åtte millioner av Nepals 28 millioner innbyggere er berørt av skjelvet.

(NTB)