SLUTT: Kleskjeden driver nå konkurssalg for å tømme varelagrene i butikkene. Foto: Iván Kverme / Finansavisen.
SLUTT: Kleskjeden driver nå konkurssalg for å tømme varelagrene i butikkene. Foto: Iván Kverme / Finansavisen.Vis mer

Håpet ute for PM

30 års kleshistorie er ved veis ende for kleskjeden PM, som nå selger ut varer for 210 millioner kroner etter konkursen.

(Finansavisen): For tre uker siden leverte selskapet PM Retail oppbudsbegjæring, etter å ha gått med store underskudd i flere år.

Mandag denne uken ble det også begjært oppbud i morselskapet Polly2 Holding.

Bostyrer Håvard Wiker i Ro Sommernes advokatfirma har siden konkursen i PM jobbet med å finne en potensiell, ny eier, som kan drive kleskjeden videre.

- Vi har jobbet knallhardt i tre uker uten å lykkes. Nå har vi oppgitt beslaget og overlatt det til selskapet og banken, som i dag driver med realisasjonssalg, sier Wiker.

270 mister jobben

Butikkene holdes åpne, og målet er å selge ut varelagrene. Banken sørger for at pantet blir realisert gjennom salg fra butikkene, som etter planen vil holdes åpne ut november.

Nå skal varer for 210 millioner kroner selges ut fra butikkene, ifølge kleskjedens nettside.

- Vi har ikke gitt opp å finne en ny eier, og vil håndtere eventuelle henvendelser. Men jeg tror ikke at sannsynligheten for å finne en ny eier er stor, sier Wiker.

Det innebærer at de rundt 270 ansatte vil miste jobben.

For rundt sju uker siden lyktes Ro Sommernes advokatfirma å finne ny eier til Enklere Liv-kjeden, som også hadde gått konkurs.

- Det er vanskelig for meg å svare på vegne av potensielle interessenter, men det er tøffe tider i retailbransjen. Jeg vet ikke om det er PM-konseptet som har vært vanskelig salgbart eller om det skyldes andre grunner, sier Wiker.

Flere var interessert

Han har ikke tall på hvor mange som har vært interesserte i å overta kjeden, men oppgir at noen aktører har hatt en reell interesse.

- Men det har strandet fordi ikke har funnet finansiering eller fordi de har funnet at prisen blir for høy. For konkursboet og pantehavers del må en eventuell pris holdes opp mot hva man sitter igjen med hvis man selger ut av butikkene selv.

Wiker har foreløpig ikke oversikt over gjelden i selskapet, men i konkursåpningskjennelsen fra oktober står det at PM har opplyst at gjelden oversteg aktiva ved utgangen av august.

Selskapet hadde dessuten et stort underskudd i september i år.

PM Retail har i tidligere år generert høye overskudd, og i perioden 2011–2013 hadde selskapet et samlet resultat før skatt på 110 millioner kroner.

Tidlig i 2012 kjøpte FSN Capital selskapet for rundt 400 millioner kroner, fra Mørck-familien fra Hønefoss som hadde bygget opp en lønnsom butikkjede over 25 år.

I 2015 snudde den økonomiske situasjonen og PM gikk med 50 millioner i underskudd før skatt.

De to påfølgende årene endte med et samlet resultat før skatt på minus 22,5 millioner kroner, samtidig som omsetningen falt.

I 2015 var omsetningen på rett over 360 millioner kroner, mens den i fjor endte på 281 millioner.

Andre økonominyheter:

Søndagens aksjetips
Bitcoin mot strømmen
Trygve Hegnar: Avvikle oljen?