Coronaviruset:

«Håpets ansikt» overlevde

Friskmeldingen av spedbarnet Leonardo og en 102 år gammel kvinne gir Italia håp.

«HÅPETS ANSIKT»: Spedbarnet Leonardo fra Milan-forstaden Corbetta nord i Italia er friskmeldt etter å ha fått påvist coronaviruset. Det gleder ikke bare foreldrene, men hele byen og Italia. Foto: Ordføreren i Corbetta
«HÅPETS ANSIKT»: Spedbarnet Leonardo fra Milan-forstaden Corbetta nord i Italia er friskmeldt etter å ha fått påvist coronaviruset. Det gleder ikke bare foreldrene, men hele byen og Italia. Foto: Ordføreren i Corbetta Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han blir kalt «håpets ansikt». Hun blir kalt «den udødelige». I en bekmørk italiensk virkelighet tenner historiene om spedbarnet Leonardo og 102 år gamle Italica et lite lys i enden av tunnelen for italienere.

Historiene om dem er enkle: Begge har overlevd covid-19-sykdommen, som har krevd over 13 000 menneskeliv i Italia.

Men deres historier er likevel sårt tiltrengte i det landet i verden som er hardest rammet av coronapandemien målt i antall dødsfall.

ITALIA: Lokalpolitikere i Italia har tatt til gatene - og sosiale medier, for å kjefte på innbyggerne. Vis mer

«Håpets ansikt»

Spedbarnet Leonardo fikk påvist coronasmitte like etter at han ble født, og ble umiddelbart innlagt på sykehus.

Det om lag to måneder gamle spedbarnet ble behandlet, kurert og vendte deretter hjem med sin mor og far til deres hjem i Milan-forstaden Corbetta nord i Italia.

Det gikk ikke upåaktet hen i verken byen eller landet.

Ordføreren i Corbetta, Marco Ballarini, tok straks til Facebook så snart han hørte de gode nyhetene.

DØDSANNONSER: Avisene i Italia bærer preg av av store tapene landet har lidd etter coronavirusets utbrudd. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Han ønsket Leonardo og foreldrene velkommen hjem, og kalte spedbarnet for «håpets ansikt».

- I dag har vi en grunn til å smile, å være lykkelige og å føle oss enda mer forent som samfunn. I dag ser vi på det fantastiske håpets ansikt, vårt håp, skrev ordføreren på Facebook.

Han takket deretter Leonardo og foreldrene for å aldri ha gitt opp.

- Du brakte sommeren inn i alle Corbetta-innbyggernes hjerter.

«Den udødelige»

Men de gamle er eldst.

Historien om 102 år gamle Italica Grondona har allerede sirkulert et par dager, men er for god til ikke å gjentas.

Kvinnen, som ble født i 1917, er fra havnebyen Genova nord i Italia, og ble innlagt på sykehus i midten av mars etter et mildt tilfelle av hjertesvikt, ifølge CNN.

- Hun hadde bare noen milde symptomer på coronaviruset, så vi testet henne, og hun var positiv, men vi gjorde veldig lite. Hun ble frisk av seg selv, sier Vera Sicbaldi, legen som behandlet 102-åringen.

Det imponerte legene, som deretter begynte å studere Grondonas sykdomsforløp nærmere. At hun ble født i 1917, kan således ha vært viktig, ifølge Sicbaldi.

- Vi tok prøver. Hun er den første pasienten vi kjenner til som kan ha gått gjennom spanskesyken, sier legen om influensaepidemien som i 1918-1920 krevde over 50 millioner liv.

Og derfor ga legene 102-åringen det spesielle kallenavnet «den udødelige», ifølge CNN.

Hardest rammet

Med sine 62 millioner innbyggere er Italia det landet i verden som er hardest rammet av coronapandemien.

Det er registrert over 110 000 coronasmittede og over 13 000 dødsfall.

Landet har vært i «lockdown» siden 13. mars. Alle ikke-nødvendige bedrifter er stengt og det er forbudt å reise - også innenlands.

Den første uka med portforbud ble det ilagt 40 000 bøter for brudd på karantenebestemmelsene. Politiet bruker droner for å få oversikt og militæret patruljerer i gatene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer