Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håpløs tanke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Professor Berthold Grünfeld sier at det bør opprettes et sentralt register over DNA-profilen til alle landets innbyggere. Grünfeld sier at et slikt register vil være et godt hjelpemiddel i etterforskningen av alvorlig kriminalitet. Og han mener at registeret vil bidra positivt til medisinsk forskning. Professoren sier at fordelene ved en slik registrering er større enn ulempene.
  • Vi er enig med direktør Georg Apenes i Datatilsynet som sier at det er en ganske håpløs tanke. Farene for misbruk er åpenbare, både i forskning og etterforskning. Det er litt overraskende at professor Grünfeld konkluderer sin avveining med at fordelene veier tyngst. Enkeltmenneskets integritet er under økende press i et samfunn der datateknologien og andre tekniske framskritt stadig utvider mulighetene for katalogisering, gruppering og diagnostisering. Et sentralt DNA-register vil kunne åpne for et høyst uønsket sorteringssamfunn.