- Håpløse regler for bryst-moms

Vil du ha mindre bryster av kosmetiske grunner, må du betale moms. Hvis operasjonen kan begrunnes medisinsk, slipper du momsen. Ifølge plastikk-kirurg Frode Samdal er det håpløst å skille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Momsreformen gjør oss plastikk-kirurger til gisler for avgiftsmyndighetene. Vi skal dømme pasienter til moms eller ikke. Samtidig skal vi etter legeloven være pasientenes advokat. De fleste som foretar en plastisk operasjon, gjør det ut fra en blanding av medisinske og kosmetiske, fysiske og psykiske årsaker, sier Samdal som er leder for Norsk plastikkirurgisk forening.

Tunge øyelokk

Samdal mener alle helsetjenester som er utført av autorisert lege, bør fritas for moms, slik som konklusjonen ble i Sverige da dette ble diskutert der.

De fleste kommer til Samdals klinikk for øyelokkoperasjoner.

- Noen har så tunge øyelokk at det hemmer synet. Da er det ingen tvil om at det er medisinsk begrunnet. Andre har mindre fysiske plager, men likevel plager som gjør at operasjonen er medisinsk begrunnet. For andre dreier det seg mer om skjønnhet, men det er flytende grenser. Det blir umulig for en lege å skille, sier Samdal.

Den nest største pasientgruppa er kvinner som vil ha mindre bryster.

- Når det gjelder brystoperasjoner, slår nye helseforskrifter fast at kvinner har rett til å få utført slike ved sykehus. Mange har store fysiske plager i nakke og rygg, for andre kan det være mer psykiske årsaker til at de vil ha mindre bryster. På grunn av flere års ventetid velger kvinnene å betale av egen lomme det operasjonen koster. Og særlig Ap-politikere burde merke seg at det ikke er overklassekvinner, men vanlige folk, som rammes av denne situasjonen. De sparer altså det offentlige for penger ved å gå til private klinikker, men må nå kanskje betale 24 prosent moms i tillegg. Dette er svært urimelig, sier Samdal.

Forskjellsbehandling

«Vurderingen av om inngrepet er hovedsakelig medisinsk begrunnet eller ikke, vil kunne slå helt forskjellig ut mellom to leger, og den foreslåtte regel vil derfor ikke kunne gi den tilstrekkelige forutsigbarhet i det økonomiske oppgjør mellom lege og pasient. Faren er derved tilstede for at legen {lsquo}for å være på den sikre siden', innkrever merverdiavgift fra pasienten for inngrep som etter intensjonen er avgiftsfrie,» skriver Akademikerne i sin høringsuttalelse.

Høyres finanspolitiske talsmann Børge Brende sier dette er nok et eksempel på et forferdelig lite praktikabelt regelverk.

- I stedet for å drive brannslokking og å male seg stadig lenger inn i et hjørne, bør finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen nå utsette momsreformen og rydde opp, sier Brende.

- UMULIG Å SKILLE: Ifølge plasikk-kirurg Frode Samdal er det umulig å skille mellom medisinske og rent kosmetiske årsaker til at kvinner vil foreta en brystreduksjon.