- Håpløst dårlig håndtert

Politiforbundets Arne Johannessen glad for hijab-nei.

BEDRER SAMARBEIDSKLIMAET: Arne Johannessen, leder i Politiets fellesforbund, mener hijab-tilbaketrekkingen bedrer det anspente forholdet mellom ministeren og de politiansatte. FOTO: Terje Bendiksby/SCANPIX
BEDRER SAMARBEIDSKLIMAET: Arne Johannessen, leder i Politiets fellesforbund, mener hijab-tilbaketrekkingen bedrer det anspente forholdet mellom ministeren og de politiansatte. FOTO: Terje Bendiksby/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund, er svært fornøyd med at justisminister Knut Storberget i dag trakk det omstridte hijab-forslaget.

- Dette var i utgangspunktet et svært dårlig forslag og en uklok politisk beslutning, som heldigvis endte i en klok beslutning, sier han til Dagbladet.no.

- Et minefelt
Johannessen har tidligere gått hardt ut mot forslaget om å tillate hijab til den norske politiuniformen. Prinsippet om uniformens nøytralitet er viktigere enn at muslimske kvinner må få gå med tildekt hår om ønskelig, mener han. 

Like kritisk som til selve forslaget er han til håndteringen av det betente temaet.
 
- Saken var håpløst dårlig utarbeidet. Selv uten politisk gangsyn er det ikke vanskelig å forstå at dette var en sak som ville skape debatt, sier Johannesen, og legger til at prosessen i forkant nærmest var fraværende.

Forbundslederen mener forarbeidet var elendig, og at verken direktoratet eller Justisdepartementet kan ha forstått hvilket minefelt politi-hijab er.

- Vi var tidlige ute med å advare mot forslaget, men likevel ble det ingen debatt før etter vedtaket var fattet. Jeg har alltid ment at det var inge skam å snu, og heldigvis gjorde Storberget dette i dag.

En knute mindre
Johannesen ønsker ikke å komme med noe kritikk av Politidirektoratets håndtering av hijab-forslaget.

- Når saken nå er kommet på et politisk nivå, er det ikke interessant å si noe om hvordan direktoratet taklet saken. Nå er det den politiske ledelsen i Justisdepartementet som har ansvaret, og Storberget tok ansvaret i dag.

- Hvordan påvirker hijab-saken det videre samarbeidet med Storberget?

- Det har vært noen knuter på tråden mellom oss, men i dag ble en av knutene løst. Nå gjenstår bare den største, og den vokser for hver dag, sier Johannessen, og tenker på saken om politiets forhandlingsrett. 

Hijab-saken

* I begynnelsen av februar ble Politidirektoratets innstilling om å tillate hijab til politiuniformen kjent.

* Justisminister Knut Storberget bekreftet i en pressemelding at «politiets uniformsreglement skal endres, slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg».

* Politiets fellesforbund, FrP, Høyre, medlemmer av Senterpartiet tok sterk avstand fra forslaget. Det har også skapt splittelse innad i regjeringen.

* Tirsdag i forrige uke ble pressemeldingen fjernet fra Justisdepartementets nettsider, og Storberget sa han vil ha en åpen prosess.

* Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) erkjente i Stortingets spørretime på onsdag at hijab-saken ikke var utredet godt nok.

* I dag trakk Storberget forslaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer