Håpløst for unge ledige

Etter fem års medieutdannelse trodde Mette Roaldstveit (29) at det ville gå greit å få seg jobb. To år og utallige jobbsøknader seinere arbeider hun i en barnehage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det verste med å være arbeidsledig er usikkerheten, og følelsen av å være unyttig. Det er vanskelig å motivere seg til å søke jobb etter jobb når du bare går hjemme og slenger, sier 29-åringen.

Det har stadig flere velutdannede unge fått erfare. Ferske tall fra Aetat viser at arbeidsledigheten blant folk under 30 år med over fire års utdannelse har steget med 44 prosent på bare ett år.

- Vi har sett en betydelig økning i arbeidsledigheten for unge, og forventer en ytterligere vekst i ledigheten i løpet av høsten, sier analysedirektør Stein Langeland i Aetat.

Trenger erfaring

Med en bachelorgrad i kommunikasjon og to og et halvt år på en medieskole i Danmark bak seg, begynte Mette å søke jobb i 2001. Hun fulgte alle avisenes jobbsøker-tips: lagde mappe med arbeidsprøver, skrev personlige søknader, leverte søknadene selv og gjorde research om firmaene før hun skulle på intervju, men til liten nytte.

- Firmaene får nå mellom 200 og 600 søknader til en stilling. Da ansetter de heller en søker med arbeidserfaring. Som nyutdannet havner jeg derfor mellom to stoler. Jeg får jo ingen arbeidserfaring når ingen vil gi meg en sjanse, sier Roaldstveit.

Verst i Oslo

Mette har søkt jobber både i Norge og Danmark, men først og fremst i de store byene. Ifølge Langeland i Aetat er det her markedet er tøffest.

- Arbeidsledigheten er spesielt sterk i sentrale byområder, og særlig i Oslo, sier Langeland.

Han forteller at folk innen servicenæringen, tekniske fag og administrasjon og ledelse har blitt hardest rammet av arbeidsledigheten.

Bedrer seg

Med unntak av en rekke småjobber og prosjekter har Mette vært registrert arbeidsledig fram til august i år.

- Da orket jeg ikke lenger å lure på hvor inntekten min skulle komme fra, og tok meg jobb i en barnehage, sier Roaldstveit.

I Hakkebakkeskogen i Oslo barnehage trives 29-åringen godt som assistent. Mette sier det kjennes deilig å ha faste rutiner og være til nytte for noen. Drømmen om en jobb innen media er likevel ikke lagt helt på hylla.

- Jeg sender fortsatt ut en bunke søknader med jevne mellomrom, men det markedet er hardt. Det ultimate ville vært en researchstilling innen TV. Da kunne jeg brukt både kommunikasjonsutdannelsen min og kjennskapen min til media og filmproduksjon, sier Mette.

Ifølge analysedirektøren i Aetat ser ikke framtida hennes helsvart ut.

- Vi har god tro på at arbeidsmarkedet vil ta seg opp igjen til neste år.

GØY MED BARN: I to år søkte Mette Roaldstveit (29) forgjeves på jobber i mediebransjen. Til slutt orket hun ikke usikkerheten lenger, og begynte som assistent i Hakkebakkeskogen barnehage. Det er Julie Wangenster Berge (1) glad for.