Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Håpløst lovforslag

Unge partiledere raser mot regjeringens forslag om å forby kopiering og nedlasting av musikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi blir lovbrytere alle sammen. Dette lovforslaget er ren idioti, sier Gry Larsen, leder i AUF. Thorbjørn Røe Isaksen, leder i Unge Høyre, og Audun Herning, leder i Sosialistisk Ungdom, nikker enig.

Forslaget regjeringen fremmet i går, vil gjøre det ulovlig å bryte kopisperrer på CD- og DVD-plater for kopieringsformål. Det vil også bli ulovlig å laste ned opphavsbeskyttet musikk, film og programvare fra nettet.

-  Når jeg kjøper en CD, vil jeg kopiere den over på mp3-spilleren min uavhengig av om det er lovlig eller ikke, sier Gry Larsen.

-  Ja, du gidder ikke kjøpe samme sang flere ganger. Når du først har kjøpt en CD, bør du få bruke den som du vil, skyter Herning inn.

Ung musikk

-  Det er helt klart at de eldre politikerne ikke skjønner hva dette lovforslaget innebærer. De vet ikke hvordan unge mennesker i dag hører på musikk. Når hvermannsen blir kriminell, er det ikke forbrukerne, men lovforslaget det er noe galt med, sier Isaksen.

Han påpeker at det er umulig å ansvarliggjøre sluttbrukeren som laster ned musikk.

-  Det er ikke mulig at ei jente på 14 år, som vil høre en sang av Britney Spears, skal sjekke om den sangen hun vil laste ned, er lovlig lagt ut på nettet, sier Isaksen.

Partilederne er enige om at denne loven er umulig å håndheve og derfor vil ha liten innvirkning på folks brukervaner.

Feil signaler

De får støtte fra Gisle Hannemyr, universitetslektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

-  Det er musikkbransjen som har presset på for å få lobbet dette lovforslaget fram. Jeg mener musikkbransjen her skyter seg selv i foten. Når folk i dag betaler for musikk, ønsker de å bruke den, også på sin egen mp3-spiller. Folk kommer til å fortsette som før, uten å føle seg kriminelle, sier Hannemyr.

Han mener at en eventuell lov vil sende feil signaler til ungdom:

-  Du trenger ikke respektere loven, for den er teit likevel.

ENIGHET: De unge partilederne er skjønt enige: Det nye lovforslaget er idiotisk og gammeldags. F.v. Thorbjørn Røe Isaksen (Unge Høyre), Audun Herning (Sosialistisk Ungdom) og Gry Larsen (AUF).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media